aktív

szerkesztés

Strandolj ott, ahol más nem – 5 eldugott hely az északi parton

Szerzők

  • We Love Balaton

2015. 06. 10. 15:41

Némileg lehangoló, hogy amikor hétvégén a Balatonon pihennéd ki a hetet, hasonló tömeg vár a strandon, mint amekkora dugóba keveredsz vasárnap este az M7-esen. Ezért érdemes addig járni, amíg nem találsz egy huzatosabb fürdőhelyet, de Kenesétől Keszthelyig ez a mission tényleg úgy tűnik, hogy impossible. Pedig nem az. Később talán megbánjuk, de most elárulunk pár titkos búvóhelyet az északi parton.

Fotó: Drippey Béla

Badacsonylábdihegy

1/5

Ez a település annyira apró és ismeretlen, hogy a legtöbben szinte észre se veszik, amikor közvetlenül Badacsonytomaj után áthajtanak rajta. Márpedig a rohanó turistavilágban ez óriási előny: arányosan kicsi strandja, amely a főútról nem is látszik, rejtve marad a tömeg elől akkor is, amikor máshol egymáshoz simulnak a testek. És nem ez az egyetlen előnye: a strand egy szépen rendben tartott, füves területen található, platánfák lombjai alatt, és bár büfé, mosdó, egyebek nem szolgálják a fürdőzők kényelmét, egy hibátlan strandröplabdapálya és egy kis egészséges iszappakolás be- és kimenetnél (az elhagyottság egyik velejárója) igen.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Tihany Sajkodi strand

2/5

8237 Tihany-Sajkod, Sajkodi sor

Több Infó

Címkék

Sajkodot leginkább az elhelyezkedése óvja a hétvégi rohamtól, és az a pár kilométer, amely elválasztja a főúttól, egy dimenzióváltással is felér. És nem csak az itt fürdőzők mérsékelt száma miatt, hanem azért is, mert a tihanyi domb lábánál találjátok, ami annyira vadregényes érzést kölcsönöz neki, hogy minden, amit az odavezető úton láttunk és tapasztaltunk, távolinak és talán nem is valódinak tűnik.

Fotó: Www.szentbekkalla.hu

Salföldi bányató

3/5

Van úgy, hogy messzebbre kell menekülni az izzasztó tömeg elől, vagy éppen igazi magányra vágyunk – ilyenkor a legjobb választásSalföld mellett található bányató. Autóval mindössze 15 perc a Balatontól, mégis, mintha egy másik bolygón találnánk magunkat: egy hatalmas homokhegyről kell szó szerint lecsúszni, hogy egy holdbéli tájra érkezzünk a semmi közepén. Itt terül el a mindig hűs vizű bányató, ahol – mivel eleve pont annyira tilos úszni benne, mint az összes többi bányatóban – mindenki azt csinál, amit akar. Sátorozni, kutyázni lehet, csak szemetelni és hangoskodni nem, mert azt a helyiek joggal megtorolják.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Balatonudvari strand

4/5

8242 Balatonudvari, Kerkápoly utca (Kultúrház mögött)

Több Infó

Címkék

A híres szív alakú sírkövekről mindenki hallott, de Balatonudvari strandját szerencsére egyelőre kevesebben fedezték fel maguknak. Valaha – egy szebb korban, amikor még áldoztak ilyenekre – kacsaúsztatóként működött, és a faluból nap mint nap idehozták a gazdák a kacsáikat fürdeni, pancsolni. Mára EU-s pénzből tüchtig – de ízléses – kis strandot csináltak a boldog kacsaemlékek helyszínén, és bár nyüzsgés szokott lenni, tömegnyomor eddigi tapasztalataink alapján soha.

Fotó: Budavári Dóra - We Love Balaton

Pálkövei strand

5/5

8254 Pálköve, Kéktó utca

Több Infó

Címkék

A hivatalosan Kővágóörshöz tartozó Pálköve állandó lakosainak száma 100 alatt van, ami már önmagában biztató. A főúttól biztonságos távolságban helyezkedik el, egy tölgyfaerdőn túl, ahol – a Pálkövei-öbölben – a Balaton kevés megmaradt ősnádasainak egyike is megcsodálható. A strand és maga a település is erősen „isten háta mögötti” hangulatot áraszt, a környékbeli kirándulóhelyek – mint a kővágóörsi kőtenger vagy az ecséri templomrom – pedig még inkább ráerősítenek a hagyományos Balaton-felvidéki romantikára.

Hasonló tartalmak

Admin mode