gasztró

szerkesztés

Szubmediterrán borbártól a lugasos teraszig – Hol borozz Füreden?

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 07. 20. 13:30

Ha Füred nyáron, akkor nem ússzuk meg az estét borozás nélkül. Ha pedig már Füreden beülünk borozni, érdemes a környékről választani, mert itt a környék alatt ugyanúgy értjük a balatonszőlősi dűlőket, mint a csopaki domboldalt. Szubjektív listánkon bemutatunk hat helyet, ahol Balatonfüreden az utcáról betévedve is olyanokat kóstoltok, mint csak kevés helyen az országban. Ha még a borok készítőivel is találkoznátok, akkor autózásra fel, mert arra is bőven van ötletünk.

Hova üljünk be Füreden?

1/12

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kredenc

2/12

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Több Infó

Címkék

A Kredencről már nagyon sok szó esett nálunk, de egy ilyen összeállításból még mindig kihagyhatatlan. Részben a hangulata és Dobai András személye miatt, részben azért, mert náluk biztosan találunk olyan tételt, amit a környéken máshol nem. A reformkori városközpont közepén található helyen érdemes előre asztalt foglalni, különösen hétvégén. Borkorcsolya gyanánt melegszendvicset és nagy méretű pulled porkot ehetünk, de éhségünket a különféle mártogatókkal is csillapíthatjuk. Ha hétvégén érkezünk, akkor jazz vagy acid zenét hallgathatunk. Kell ennél több egy pohár bor mellé?

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hello Tourist

3/12

A Hello Tourist csak pár lépés a Kredenctől, ami nem véletlen: ugyanúgy a Dobai-stílust ismerjük fel rajta, mégis egészen másfajta élményt nyújt. A hely saját magát úgynevezett szörfkocsmaként definiálja. A tituluson lehet vitatkozni, de nem érdemes: a letisztult designnal operáló Hello Tourist a nyugalom és a bor inspirálta filozófia szigete. A hátsó kertben található gesztenyefa árnyékában teljesen természetes, ha Schrödinger macskájáról értekezünk, de az sem botránkoztat meg senkit, ha a helyi fesztiválokról diskurálunk. A beszélgetések megkezdéséhez a környékbeli borok és a cseh, illetve világos világosi sörök nyújtanak segítséget.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hatlépcsős (Muskátli Vendéglő)

4/12

8230 Balatonfüred, Jókai utca 30.

Több Infó

Címkék

Listánk kakukktojása, mégis kihagyhatatlan szereplője. Az eredeti nevén Muskátli Borozóként ismert Hatlépcsős a balatoni retró kikezdhetetlen mérföldköve. A fatányéros, zimmer feris designon nem fog az idő, ahogy a bejáratig vezető hat lépcsőfokon sem. Nem is a borokról, hanem a velős pirítósról híresek, amit a helyiek és a messziről betérők ugyanúgy régóta emlegetnek. A borkínálat környékbeli, neves és feltörekvő pincészeteket ne várjatok, kancsós fröccsöt és hosszú lépést annál inkább. Sok asztaluk van, így helyet nagy eséllyel bármikor találtok, de több helyről is azt hallottuk, hogy a retró-élménnyel mostanában nem jár együtt kéz a kézben a gördülékeny kiszolgálás.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Maurus Étterem és Borbár

5/12

8230 Balatonfüred, Aranyhíd sétány 6.

Több Infó

Címkék

Az elmúlt években teljes átalakuláson ment át az Aranyhíd sétány. Az új negyedben kapott helyet a Maurus, ami a belső tér alapján akár a Szex és New York új évadának egyik állandó forgatási helyszíne is lehetne. Az igényesen kialakított beltérhez egy nagy terasz is tartozik: itt a borbárból rendelt, kötelező helyi borok mellett az ország többi borvidékének nedűi is végigkóstolhatók, de akár az egzotikusnak számító dél-amerikai, dél-afrikai és új-zélandi borokból is válogathatunk. Habár a fák kitakarják, naplemente alkalmával mégis érdemes itt lassan kortyolgatni kedvencünket.

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton

Zelna Borterasz és Vinotéka

6/12

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.

Több Infó

Címkék

El sem kell hagyni a füredi városhatárt, hogy a termelőnél kóstoljunk jó borokat. A Zelnát egy fiatal pár alapította (itt írtunk róluk bővebben), náluk biztosan nem túlhordózott tételeket és „szódával elmegy” rizlingeket mérnek. Idén települtek ki borterasszal a füredi domboldalra, az általuk tervezett házikót már messziről fel lehet ismerni. A kihagyhatatlan olaszrizlingjük mellett náluk nagy eséllyel a szürkebarátról is elkezdünk másképp gondolkodni, mint eddig. Ha úgy érezzük, a fejünkbe szállt a túl sok szőlő, korrigálhatunk a számos szörpök valamelyikével.

Hova menjünk a környéken?

7/12

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

8/12

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)

Több Infó

Címkék

Ha unjátok a part menti nyüzsgést, sőt, magát Füredet is, akkor a közeli Paloznakon a helyünk, ahol sokan már a pazar panorámával jóllaknak. A Homola-borok pedig csak ezután jönnek. Kitűnő belépőt szolgáltatnak egy délutáni beszélgetéshez, amelyet a tájba meredve akár hosszú, elmélyült hallgatásokkal szakíthatunk meg. Borkorcsolyának a környékbeli sajtokat és sonkákat javasoljuk. Azoknak is jó választás lehet, akik nem beszélgetni szeretnének, hanem kifejezetten a kóstolásra hajtanak.

Fotó: Szabó Miklós

Petrányi Pince

9/12

8229 Csopak, Homokbánya út 31.

Több Infó

Címkék

A borterasznak – ami itt gyakorlatilag természetes része a pincészetnek – valójában kötelező elemnek kellene lennie minden, a domboldalban található intézmény számára. A látvány, s persze a remek konyha és a borok miatt ne kockáztassunk – foglaljunk asztalt mielőbb! Ha szerencsénk van , akkor egy pohár csopaki rizling mellett az autópiac legújabb eseményeit is megvitathatjuk a házigazdával, aki az elmúlt évtizedekben a Ford egyik hazai márkakereskedését vezette, de a cégvezetést egyre inkább a gyerekeinek engedi át, hogy ő a borokkal, felesége pedig a borterasszal és az étteremmel foglalkozzon. Ha mélyebben elmerülnétek a környék borainak történetében, illetve a terroir jellegzetességeiben, akkor érdemes a pincészettel időpontot egyeztetni egy hosszabb borkóstolóra is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Borkúria

10/12

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több Infó

Címkék

Csopak egyik húzóneve és talán a Balaton legjobb konyhája. A Márga mára fogalommá lett, s ez nemcsak a Bisztrónak köszönhető, hanem a tudatosan felépített, a helyi jellegzetességeket hangsúlyozó (terroir, konyha) vendéglátásnak is. Hétvégén – és szezonban – érdemes asztal foglalni, különben lemaradunk a dűlők és a Balaton látványáról. Ha helyünk már van, nincs más dolgunk, mint végigkóstolni a pincészet saját borait. Vigyázat, a borok erős függést okozhatnak! Az alig néhány lépésre található Szent Donát Pincészetben egyeztetés után vezetett borkóstoló keretében bejárhatjuk az elképesztő méretű birtokot. Időnként tartanak birtoktúrát is, amikor a tulajdonos, Kovács Tamás visz körbe a család terepjárójával, és mutatja be, mit érdemes tudni a csopaki szőlőről, talajról és a híres helyi Kódexről. Ez földrajzi gyorstalpalónak sem utolsó

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

11/12

8229 Csopak, Arany János utca 2.

Több Infó

Címkék

Ha nincsenek Jásdiék, és húsz éve nem akadnak rá Ranolder-püspök egykori pincéjére, teljesen máshogy nézne ki a környék. A Jásdi Pincészet intézmény lett, ehhez pedig „csak” annyi kellett, hogy megmutatták: vissza lehet nyúlni a tradíciókhoz, az elhanyagolt szőlőtőkéből pedig megfelelő gondozással és korszerű technológiával ismét minőségi borokat lehet készíteni. Kiülős borozásra is alkalmas a teraszuk, de ha már itt járunk, több tételt is érdemes kóstolni náluk. Különösen azért, mert némi szerencsével összefuthatunk a tulajdonossal, Jásdi Istvánnal, aki szívesen mesél a múltról és a jelenről is, nem beszélve azokról a fontos balatoni ügyekről, amelyek mellett rendszeresen felszólal. Közben elmélyülten és komoly arccal nézhetjük a 19. században épült Ranolder-présházat, amelynek mára szerves kiegészítője a borterasz is.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Söptei Pincészet és Étterem

12/12

8229 Csopak, Istenfia utca 5.

Több Infó

Címkék

A pincészet megközelítéséhez elhasznált folyadékot gyorsan pótolhatjuk a lugasos teraszon. Ha spontán érkezünk, akkor értelemszerűen az olaszrizling a legjobb választás, de ha előre gondolkodunk, akkor lefixálhatunk egy borkóstolót is, ahol a Söptei-fivérek közül személyesen Zsolt mutat majd be díjnyertes rizlingeket. A család már évekkel a balatoni gasztro ugrásszerű fejlődése előtt ráállt a vendéglátásra, így Zsolt testvére, Róbert kitanulta, hogyan lehet sallangmentesen és egyszerűen újító, de házias konyhát vinni. Tehát ha vacsoráznátok is, ennél tovább nem kell menni.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft. támogatta.

Hasonló tartalmak

Admin mode