éjszakai élet

szerkesztés

Tele a nyár programokkal - ilyen lesz az idei Nagyon Balaton

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 05. 18. 12:31

A MOL Nagyon Balaton az idei nyárra is körbeszervezi fesztiválokkal, koncertekkel, sport és gasztronómiai eseményekkel a Balatont. Borban úszó Paloznaki Jazz Piknik, 25 éves Művészetek völgye jubileumi Hobo koncerttel, Jazzpiknik és Kálibuli. És akkor még nem beszéltünk, a fesztivál fővárosáról, Zamárdiról, ahová idén a B.my.Lake is odaköltözik.

Zenei fesztiválok

MasterCard Balaton Sound (Zamárdi, júl. 8-12.)

Az idén ötnaposra bővült elektronikus zenei fesztivál minden eddiginél erősebb line up-ot ígér. Jubileumi turnéval tér vissza Faithless, jön Tiesto, a Grammy-díjas Zedd és Nicky Romero, illetve a világ legjobb DJ-jének megválasztott Hardwell. A nagyszínpadon kívül három programhelyszínen dübörögnek majd a koncertek.  A Nagyon Balaton Gasztroudvarba idén a balatoni borvidék legjobb pincészeteinek borait, pezsgőit és a régió éttermi specialitásait hozzák el. A hajnalig tartó koncertek utáni töltődésben pedig egy lounge, koktélbár, napozóterasz és a vízre épített stég segíti a fesztiválozókat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

STRAND Nagyon zene fesztivál és  B.my.Lake (Zamárdi, aug. 19-22.)

Az eddig Balatonvilágoson állomásozó, már megrendezése első évében Európa legjobb fesztiváljává választott B.my.Lake összebútorozik a STRAND fesztivállal Zamárdiban. Idén a két fesztivál egy időben, egymás mellett zajlik. Az elektronikus zene Mekkájaként számon tartott B.my.Lake-re több száz DJ-t várnak, fellép Fritz Kalkbrenner, a GusGus és Sven Vath is.

Bár a Petőfi tévé és a Petőfi rádió is élőben fogja közvetíteni a STRAND Nagyon zene fesztivált, nem kérdés, hogy minden alternatív zene rajongónak ott a helye Zamárdiban! Az MR2 Petőfi rádió és a mi kedvenc  hazai zenekaraink mellett külföldi fellépők is jönnek. Többek között Steve Aoki, a Simple Plan, az All Time Low és a Hous of Pain is szerepel az idei STRAND-on.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Bor, jazz, koncertek és kortárs művészet az északi parton

Míg a déli part egyértelműen a nagy tombolásra gyúr zenei fesztiváljaival, az északi parton a családiasabb hangulatú fesztiválokat kedvelők fogják megtalálni a számításukat. A sort a június 27-ére időzített Kálibuli indítja egy egész napos gasztro- és kulturális fesztivállal.  Köveskál, Szentbékkálla és Mindszentkálla esti Budapest Bár koncerttel, napközbeni gyerek és kulturális programokkal várja a látogatókat. Köveskál három, méltán híres éttermében (Kővirág, Kali Art Inn, Miakő) csak elővételben kapható gourmet menükkel és borkóstolóval készülnek.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Július 2-4-ig Keszthely is ünnepel a város több pontján. A Keszthelyfeszt programjai a Festetics kastély, a főtér és a Balaton part köré szerveződnek. Jó borok, koncertek, látni-és kóstolnivalók, mi kell több egy fesztiválhoz?

A tihanyi rév július 22-től július 26-ig idén is a hazai fiatal kortárs kultúra legmenőbb intézményeinek és előadóinak törzshelye lesz. A tihanyi ARTplacc idei programja a feltörekvő fiatal művészekre koncentrál. A workshopok, mozizások, beszélgetések és esti koncertek mellett az eddigi galériasátorban „one-man show-k” keretében, személyesen mutatják be alkotásaikat a 35 év alatti művészek.

A Balaton legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye idén ünnepli 25. születésnapját. Ennek meg is adják a módját: idén külön kis falut hoz létre a Völgyben a Hello Wood csapata, workshopokat szervez a Design Terminál, fellép Harcsa Veronika, Lajkó Félix és persze az elmaradhatatlan Hobo is ott lesz, sőt a 70. születésnapját ünneplő művész idén jubileumi koncerttel készül.Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Augusztus 7-8-án negyedik alkalommal rendezik meg Paloznakon a Jazz és Bor Pikniket. Tavaly mi is ott voltunk, ezért bátran merjük állítani, hogy ez a nyár egyik leghangulatosabb programja lampionok alatt andalgó emberekkel, sok tánccal és finom balatoni borokkal. Idén két színpaddal és tizenkét koncerttel készülnek a szervezők, fellép a Barabás Lőrinc Quartet, jön a Jazzanova, az Amoeba és a szaxofonlegenda Candy Dulfer.

Balatonfüred nyári programjaiban mindig hangsúlyos szerep jut a jó boroknak. Július 2-5-ig, a Kékszalag Vitorlásversennyel egy időben a partról borospohárral a kézben lehet majd drukkolni a hajósoknak. A VinCE Balaton tavalyi újítása, hogy boros kurzusokat, jachtos borkóstolókat is szervez az érdeklődőknek.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Augusztus  utolsó két hete pedig egyértelműen csak a borokról és jó koncertekről szól Füreden. A Füredi Borheteket 1932 óta rendezik meg. A környékbeli borok mellé a magyar pop, folk és könnyűzene ismert szereplői , a VOLT Produkció és az MR2 Petőfi rádió Nagy-szín-pad! tehetségkutatójának felfedezettjei biztosítják a hangulatot.

Amikor a mozi és a színház is utánunk jön a Balatonra

Repül az idő, a balatonföldvári KULTKIKÖTŐ is tíz éves lesz idén. Akárcsak a Művészetek Völgye, ők is megünneplik a jubileumot. Többek között egy saját bemutatóval. A lemez két újabb oldala című képzeletszínházi előadás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásából készült. Újdonság lesz az is, hogy a meglévő földvári helyszín mellett Boglárra és Fenyvesre is terjeszkedik a KULTKIKÖTŐ. Június 26 és augusztus 29 között három településen több mint 180 program, köztük zenés és színházi előadások, koncertek és gyerekprogramok közül válogathat a közönség. Fellép a Quimby, a KFT, a Budapest Bár a színházi előadásokban pedig olyan színészek játszanak, mint Kern András, Udvaros Dorottya vagy Molnár Piroska.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Az idei nyár filmes nagy dobása  Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method című zenés filmjének tó körüli turnéja. A 2015 elején bemutatott filmben a magyar popzene színe-java zenél nem szokványos helyzetekben. Dobolni a kocsmában, óriás csúszdán énekelni vagy vízibiciklin koncertet adni, hát ilyeneket tényleg csak a filmekben meg a Balatonon lehet csinálni. A Balaton Methodot vetítik majd a Tihanyi PIAC placcon, a Fövenyes Kertmoziban, a Művészetek völgyében és Zamárdiban a Soundon és a STRAND Fesztiválon is.

A Balaton El Caminója

A Balaton körbebiciklizése olyan dolog, ami minden tavasszal ott motoszkál az ember fejében, aztán a nyári hőségben valahogy mindig elmarad a megvalósítás. Ezen szeretne változtatni a Nagyon Balaton húsz bringapont létrehozásával a Balaton körül. A pihenőhelyeken frissítőkhöz és szerszámokhoz juthatunk, így már biztonságosabb érzéssel lehet nekivágni a 230 km-es, szőlők és nyaralók mellett haladó útvonalnak.


Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Aki még ennél is kitartóbb, az már bátran bevállalhatja az Ultrabalatont, Közép-Európa leghosszabb futóversenyét. Az egyre népszerűbb, Balatont körbefutó-bicikliző versenyre idén rekord számú nevező, közel 6500 fő regisztrált már.

Hasonló tartalmak

Admin mode