gasztró

szerkesztés

Tíz igazán különleges balatoni bor

Szerzők

  • Burai László

2018. 08. 28. 22:21

Vannak napok, amikor az ember valami különlegesre vágyik. Ilyenkor a legcsiszoltabb olaszrizling sem passzol, és a kékfrankosok sem vonzóak. Szerencsére a Balaton körül szinte minden borásznak van egy helyi fajtája vagy valami meglepő különlegessége. Elég, ha csak Badacsonyra gondolunk és máris sorolhatjuk a kéknyelű, a budai zöld vagy a rózsakő nevét.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

1/10

8257 Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

Több infó

Címkék

Kéknyelűt leginkább Badacsony környékén találunk, ami annyiban is különleges fajta, hogy csak nővirágú, így a beporzásához szükség van egy másik fajtára is. Emiatt legtöbbször budai zölddel együtt telepítik. A Csendes Dűlő fiatal pincének számít, mégis bátran lehet a boraikhoz nyúlni, megbízhatóak, kedvesek. A bor ezúttal nem az illatával nyűgöz le, bár idővel az is mutat izgalmas részleteket. Sokkal inkább az elegáns, feszes szerkezet a meghatározó, amit finom citrusos karakter és ásványos jegyek tesznek egésszé.

Bolti ár: 3850 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szászi Birtok

2/10

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több infó

Emeljük a tétet, itt egy újabb badacsonyi fajta! A lánykori nevén Badacsony 36-ként ismert szőlő a kéknyelű és a budai zöld keresztezésével jött létre. Nevét a Kisfaludy-ház felett található hatalmas, asztalszerű bazalttömbről kapta. Az elmúlt években több pincénél is megjelent ez az új fajta, a Szászi Endre-féle változat ráadásul biobor is. Lassan az ezzel kapcsolatos sztereotípiákat is érdemes elfelejteni. Jó értelemben véve neutrális karakterű a bor, a krémes kortyot finom gyógynövényes karakter teszi emlékezetessé. Ha sikerül még egy naplementét is befogni mellé a poharunkba Szásziék teraszán, akkor teljes az élmény.

Bolti ár: 2490 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

3/10

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több infó

Igazi béke szigete a Folly Arborétum Badacsonyörsön: fantasztikus kilátás, gyerekbarát környezet, az már szinte csak hab a tortán, hogy mindemellett remek borokat is készítenek. A budai zöldet leginkább a kéknyelű virágzását elősegítendő fajtaként tartják számon, kevés pincénél készítenek belőle önálló bort, és ahol készül, ott is leginkább fröccsnek ajánlják. Ezt a bort viszont kár lenne szódával hígitani, mert jóval túlmutat egy egyszerű alapboron. Jó arányú darab, ahol a gyümölcsösség dominál, egressel, zöldcitrommal, körtével és friss zöldfűszerekkel. Ne hagyjuk ki!

Bolti ár: 2650 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Laposa Borbirtok

4/10

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Több infó

Címkék

A badacsonyi összefogások motorja a Laposa család, saját jó példájukkal próbálják megmutatni, hogy csak a kiváló minőségnek van helye a Balaton mellett, legyen szó vendéglátásról vagy borokról. Helyi értékként kezelik a kéknyelűt is, odafigyelnek rá, mert szerintük az egyik legjobb fajta, ami képes megmutatni a badacsonyi területek egyedi karakterét. Lassan nyílik az illata, idővel azonban birses-körtés jegyek töltik meg a poharunkat. A savak meghatározzák a kortyot, élénk karaktert adva neki, emellett főként almát és lime-ot jegyeztünk fel a gyógynövényes karakter mellett. Izgalmas bor, érdemes neki időt adni!

Bolti ár: 3350 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

5/10

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több infó

Rózsakő, olaszrizling és kéknyelű egy házasításban. Nehéz elképzelni, hogy mire számíthat az ember, és ahogy az lenni szokott, nem pont az lesz a végeredmény, amire várunk. A család 23 hektár terméséből készít bort, egyaránt használják a tradicionális és az új technológiákat is, hogy a borvidékre leginkább jellemző borokat megmutassák. A Tomaj nevű házasítás igazi fiatalos bor, amelyet tartályban érleltek, hogy megőrizzék a frissességét. Ráadásul 2017 igazán jó évjáratnak is számít, amikor mindhárom fajta meg tudta mutatni a legszebb arcát. A bor illatában a citrusok mellett almás és herbális jegyeket fedezhetünk fel. A korty a szép savaknak köszönhetően egyenes. A fehér húsú barack és a citrusok követik az illatot, nem okoznak meglepetést, de igazán szerethetővé teszik a bort.

Bolti ár: 2300 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

6/10

8284 Kisapáti, Szent György-hegy

Több infó

Címkék

Török Csaba Szent György-hegyi birtoka toszkán mintát követ, ami nemcsak az olajfákban mutatkozik meg, hanem az országban egyedül itt található etruszk eredetű szőlőfajtában, a sangiovese grossóban is. Igen, ebből készülnek a legendás brunellók is Toszkánában. Már önmagában a kék szőlő is különlegesnek számít a hegyen, így nem csoda, hogy már az első, 2007-es évjárat is komoly feltűnést keltett. Azóta folyamatosan csiszolja a stílust a borász, mi pedig örülhetünk ennek, mert a 2015-ös egy igazán jól sikerült bor, finom savakkal, rengeteg cseresznyével és meggyel, és ezek mellé jó ízléssel adagolt hordófűszerek is párosulnak.

Bolti ár: 7472 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Somlói Apátsági Pince – Juhfark 2015

7/10

Somlót nem lehet és nem is szabad megkerülni, ha különleges fajtákról van szó. A juhfark a vulkanikus környezetben olyan arcát mutatja, amire a világ vájt fülű borértői is felkapják a fejüket. Nem hiába, a helyi fajták, a vulkanikus talaj és az egyediség is menő téma mostanság ezekben a körökben, itt pedig mindhárom együtt van. A pincét a pannonhalmi apátság egykori somlói területein hozták létre, innen az elnevezés. Boraikat komoly koncentráció és a természetes készítési mód eredményeként időnként maradék cukor jellemzi. Ez a juhfark még fiatalnak számít, folyamatosan gazdagodó illatában mégis trópusi gyümölcsöket és édesfűszert kapunk. A korty szinte rágható, sűrű, mély, a savak magabiztosan tartják. Gazdag bor, finom túlérett jegyekkel és a lecsengésben azzal a sóssággal, ami Somlóra oly sokszor jellemző.

Bolti ár: 4782 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csordás-Fodor Borház – Juhfark 2016

8/10

Somlón ma is markánsan jelen vannak a tradicionális pincék, így egymás mellett kóstolhatjuk a korábbi időkre egyértelműen jellemző fahordós érlelésű, olajos-érlelt, valamint a reduktív környezetben készített modern, feszesebb borokat. Csordás-Fodorék ügyesen ötvözik a két stílust ennél a juhfarknál: acéltartályban erjesztették, majd utána hordóban érlelték. A férfias karakterű bor illata egyértelműen a kövekről szól, ilyen az, amikor a Somló felülírja a fajtát. A korty leghangsúlyosabb eleme a sav; szikár bor, amiben az illat jegyei mellett érett propoliszt, gyógynövényeket, olajos magvakat jegyzünk meg. A hagyományos somlói iskola jó példája, kifejezetten azoknak ajánljuk, akik szeretik ezt a stílust.

Bolti ár: 2080 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

9/10

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több infó

Habár a Kreinbacher nevet az utóbbi időkben elsősorban a pezsgők kapcsán emlegetjük, a csendes boraik is olyan stílusban mutatják meg a somlói karaktert, amire korábban kevés példa volt. Ha valaki szeretne barátságba kerülni a heggyel, akkor az ő boraik jó kiindulópontot jelenthetnek ehhez, hiszen egyszerre van jelen a fajta és a termőterület, mindkettő felismerhetően, mégsem túlzóan. A bor inkább a klasszikus stílust képviseli, a modernitás itt leginkább a megkérdőjelezhetetlen tisztaságban érhető tetten. Kompakt a bor illata, őszibarackkal, almával, vajassággal és a menta hűvösségével. A korty inkább szikár, a savak és a sósság egyértelműen meghatározzák a kortyot, a gyümölcsök háttérbe húzódnak. Hosszú, sós lecsengés.

Bolti ár: 2350 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

10/10

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.

Több infó

Címkék

A Nivegy-völgy lehet a következő nagy felfedezés az északi parton, mondják sokan. A Dobosi család már jó ideje bioművelésben gondolkozik, ebben a műfajban úttörőnek számítanak. Hisznek benne, hogy a bioborok íze egy kicsivel mindig gyümölcsösebb, így a műveléssel járó többletmunkát is könnyebb elfogadni, a sok kézi munka segít a szőlőt megvédeni, így nem utólag kell beavatkozniuk. Juhfarkjuk hosszú évek óta sláger a pincénél, ami a bor magával ragadóan őszibarackos illata után érthető is. A korty lágyabb karakterű, visszafogottabb, a pohárban főként a fűszeresség a meghatározó, citrusokkal keveredve.

Bolti ár: 2590 Ft


Hasonló tartalmak

Admin mode