gasztró

Tíz különleges balatoni újbor, ami már most elérhető

Szerzők

  • Kodela Mia

2018. 12. 03. 13:08

2018 tartogatott meglepetéseket a borászoknak, a száraz és meleg év mellett még a különösen korai szürettel is meg kellett birkózniuk. Ami nekik kihívás volt, az a borkedvelőknek öröm, hiszen már ősz elején megjelentek az első újboros palackok a boltok polcain, most pedig már kedvünkre válogathatunk közöttük.

A korai érésű fajtákból készített, gyümölcsös és könnyed fehér- és rozéborokon keresztül mi is bepillanthatunk kicsit az évjárat adta lehetőségekbe addig is, amíg a hordós vagy a hosszabb érlelésű tételek piacra nem kerülnek.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Laposa Borbirtok

1/10

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Több infó

Címkék

A badacsonyi borászat évek óta az egyik, amely megbízhatóan rukkol elő ősszel friss boraival. A család főként helyi szőlőfajtákkal dolgozik, a vulkanikus talajon készülő tételekből széles palettát tudnak kínálni. Az ottonel muskotály nemzetközi fajta, és nevéhez hűen tele van virágillattal, hárssal, bodzával, mellette zöldalmás, szőlős jegyekkel. Üdítő és könnyed, igazi tavaszi érzés kóstolni.

Bolti ár: 1790 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pócz Pincészet

2/10

8638 Balatonlelle, Kishegy 0107/6. hrsz.

Több infó

A balatonlellei borász, Pócz József mottójából kiderül, hogy a szőlőnek él: „A jó bor a szőlőben kezdődik, a borász csak ronthat rajta.” A gyümölcsös, jól iható borairól ismert pincészetnél szerencsére semmit nem rontanak el. Ez az Irsai is tele van szőlővel, zöldalmával, citrusokkal és bodzával. Az élénk savat alacsony alkohol kíséri. A légies, illatos bort kitöltve nem lehet megállni egy pohárnál.

Bolti ár: 1200 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Figula Pincészet

3/10

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.

Több infó

Az északi parti, jelenleg harminchektáros birtok története a XIX. századra nyúlik vissza,  amikor is a dédapa Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A szőlővel, borral való munka azóta is a család mindennapjait jelenti. A zenit, Irsai Olivér és szürkebarát házasításából készült bor kedvessége, intenzív gyümölcsössége és a korty végi maradék cukor könnyen levesz bennünket a lábunkról.

Bolti ár: 1850 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

4/10

8229 Csopak, Arany János utca 2.

Több infó

Címkék

A csopaki pincészetnél komoly terroirmunka folyik, de ez nem akadálya annak, hogy a 2017-ben a „Borászok borászának” választott Jásdi István olyan könnyed primőr bort tegyen az asztalunkra, mint ez a cserszegi fűszeres. A gazdag, mezei virágos és gyógynövényes illat mellett fehér húsú gyümölcsöket érzünk. Jól iható, igazi hétköznapi bor, a szó jó értelmében.

Bolti ár: 1890 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Konyári Pincészet

5/10

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.

Több infó

Címkék

A Dél-Balaton egyik legismertebb borászata is meglepett minket egy újborral. Ők egyenesen Márton-napra ajánlják a chardonnay és a zenit házasítását, de szerencsére nem kell ragaszkodnunk a november 11-hez, ha kóstolni szeretnénk. Az alma és a citrusok mellett a zöldfűszeres jegyek is frissé és karakteressé teszik ezt a bort, abban pedig igazuk van, hogy a libaételek mellé például remekül passzol.

Bolti ár: 1790 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

6/10

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.

Több infó

Címkék

A szentantalfai borászat mára újra családi kézben van, a szülők már a rendszerváltáskor megvalósították az álmukat, és az állami szövetkezeten kívül kezdtek munkához. A bioművelés fontos része az elképzeléseiknek, a minősítés a borok címkéin is megjelenik. Ez az olaszrizling a fajtára jellemzően visszafogott aromájú, fehér húsú gyümölcsökkel, frissítő fanyarsággal.

Bolti ár: 1490 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fodorvin – Kékfrankos Rozé 2018

7/10

A Balaton-felvidéki család – ma már műemlékké nyilvánított – pincéje 1858-ban épült, azóta a család sok generációja borászkodott Aszófő környékén. A nyolc hektáron főleg fehér szőlővel foglalkoznak, de a kékfrankos is az egyik kiemelt fajtájuk. A kékfrankos egy klasszikus rozéalap, ezt ennek a tételnek az élénk savai és fanyar, cseresznyés, ribizlis gyümölcsössége, üde fűszeressége is alátámasztja.

Bolti ár: 1700 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Garamvári Szőlőbirtok

8/10

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Több infó

Címkék

Noha elsőre mindenkinek a pezsgő jut eszébe a Garamvári Szőlőbirtokról, bizony csendes borok is készülnek a dél-balatoni pincészetnél, amely már túllépte alapításának 25. évfordulóját. A Roségold egy cuvée, cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc és pinot noir házasítása. Gazdag, gyümölcsös illatú, piros bogyósokat, cseresznyét, meggyet érezni benne. Ropogós, fűszeres és a házasított fajtáknak köszönhetően tartalmas a korty.

Bolti ár: 1135 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kislaki Bormanufaktúra

9/10

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.

Több infó

Címkék

A déli parti Szőlőskislak melletti dűlőkben borászkodik Légli Géza, mintegy 20 hektáros területén. A természetközeli borkészítésben hisz, így tudja igazán megmutatni a somogyi dombságon elterülő termőhely adottságait. A rozé a birtok szinte összes kék szőlőjének házasításából készült, hűvös karakterű és visszafogott tétel, eper, ribizli és csipkebogyó aromáival, zöldfűszerességgel, élénk savszerkezettel. Ezt a bort inni kell, és nem elemezni.

Bolti ár: 1535 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Pátzay Borbirtok – Prémium Pinot Noir Rose 2018

10/10

A viszonylag új pincészetnek a 2018-as a második évjárata. A modern borászat Badacsonyban található, a panoráma mellett a boraikra is érdemes odafigyelni. Ez a pinot noir rozé a Prémium borcsalád tagja, a visszafogott eleganciát képviseli. Málna, eper, friss barack és virágosság jellemzi, a savak üdék, a könnyed bor pedig akár egy kellemes balatoni ebéd kísérője is lehet.

Bolti ár: 2350 Ft

Hasonló tartalmak