látnivalók & kultúra

szerkesztés

Többet már nem lesz olyan a Művészetek Völgye, mint eddig

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 05. 29. 15:55

A Művészetek Völgye szervezői tartottak egy rendhagyó sajtótájékoztatót, ahol a Momentán Társulat improvizált, az újságíróknak Kapolcsra kellett asszociálni, Hajós András viccelt és zenélt, a végén pedig mindenki kapott kézműves sört. A lényeg világos: a Völgy idén 25 éves, és újítani akar, hogy még legalább ugyanennyi ideig működjön. Elmondjuk, mik lesznek idén valahogy máshogy a korábbiakhoz képest.

Blue sPot Major

A Művészetek Völgye nagyszínpada eddig a kapolcsi óvoda udvarát foglalta be, de tavaly akadt némi probléma a befogadóképességgel, ezért ez a helyszín idén egy kisebb fennsíkra kerül majd át az erdő mellé. A felhozatalt mintha egy Petőfi Rádiós műsorvezető válogatta volna: az Irie Maffia, Kiscsillag, Quimby, Ivan and the Parazol mind olyan fellépő, akiket egy fesztiválon látni szeretnénk. Ha mindehhez társul egy igazi Kapolcsos-völgyös hangulat, abból komoly fesztiválélmény lehet.

Fotó: Valley Of Arts

Hello Wood

Hello Wood már szinte elmaradhatatlan szereplője a Völgynek, és bár tavaly volt arról szó, hogy idén nem itt tartják az Architizer Awards szerint is a világ legmenőbb építészeinek szervezett asztalos szakkörét, de szerencsére Pozsár Péterék remek koncepcióval térnek vissza Csórompusztára: egy falu közösségi helyeit alkotják meg kizárólag fából. Az idei újdonság: az elkészült épületeket Vigántpetendre szállítják, így a Művészetek Völgye alatt ez is helyszín lesz, ahol minden nap jógával kezdenek majd, és az épületek bejárásán kívül beszélgetéseket és a nagyszínpadtól eltérően alternatívabb vonalat képviselő koncerteket (FIXI 4, Morningdeer) ígérnek.

Fotó: Géza Talabér / Hello Wood

Gasztro 2.0

Kapolcs is tartani akarja a lépést azokkal fővárosi gasztrotrendekkel, amelyek meghatározzák a Kazinczy utca - Király utca - Gozsdu Udvar Bermuda háromszögét, így a kézműves sörök és a különböző street food-egységek is bemutatkoznak a völgyben. A söröket több helyen is lehet majd kapni, az egyik helyszín a WAMP Design vásárnál lesz, a food truckokból árult ételekre pedig a Blue sPot Nagyszínpadnál lőhettek majd. Ezt a négy food truck-ból álló szekciót a Kazinczy utcából jól ismert Karaván szervezi, és az már biztos, hogy a rántott sajtot különböző verziókban áruló Paneer és az önmagát első magyar street food márkaként reklámozó Kolbice is feltűnik majd.

Fotó: László Balkányi - We Love Budapest

Klastrom

Már most szólunk előre, hogy a Hello Wood mellett ez lehet a másik kedvenc helyszínünk. Taliándörögdön egy templomromnál ez első öt napot a Fonó tölti meg olyan esti programokkal, mint Lajkó Félix, vagy a Muzsikás és a Budafolk Band közös koncertje, a második öt napra pedig érkezik valami egészen más: a Selected Sounds szabadítja rá Kapolcsra a budapesti belváros kulthelyeinek zenei felhozatalát. Manek, a Toldi és a Lärm programszervezője és egy brit DJ-producer, UNTOLD is zenél, de amitől különösen bírjuk ezt a helyszínt, hogy Balaton Method-témájú nap lesz július 29-én. Két a filmben szereplő zenekar is fellép, majd este fél 10-től a filmet is levetítik, amit két nappal később szombaton is megismételnek.

Pintér Béla és Társulata

Akiknek az előadásaira Budapesten nehezebb jegyet szerezni, mint rangsorba állítani a Balaton környéki lángosozókat. Ezt elöljáróban elég tudni Pintér Béla Társulatáról, egyébként pedig látni kell őket. Ugyanezt mondják magukról: "Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát". Kapolcsra a Parasztoperát hozzák július 31-én, augusztus 1-jén, és 2-án.

Fotó: Pintér Béla Company

Kapolcs vs. XXI. század

A tény, hogy szélesedik a kínálat, és a Kaláka udvar kap egy olyan alternatívát, mint DJ Bootsie, de ugyanez másban is megjelenik. Persze lesz Csigabusz, de idén már három elektromos autóval is lehet közlekedni a helyszínek között. Egyetlen feltétel van: fenntarthatósági kérdésekre kell válaszolnotok út közben. A XXI. század más tekintetben is megérkezik Taliándörögdre és társaira: a Simple alkalmazással okostelefonról előre vehetünk parkolóhelyet, jóval több helyen lehet majd kártyával fizetni, és a tervek szerint szinte az egész völgyben lesz wifi-lefedettség.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Momentán Udvar

A Momentán Társulat jelenléte már önmagában újdonság, de idén rögtön saját udvaruk lesz. Minden nap rengeteg asszociációra, okos poénokra és okos vendégekre kell számítani: Mautner Zsófia, Lackfi János és Harcsa Veronika saját életéből vett történeteire impróznak, de több programban is feltűnik a III. Országos Slam Bajnokság győztese, Horváth Kristóf, egyik este pedig az utóbbi évek legjobb magyar rövidfilmjeivel foglalkoznak.

Fotó: Momentán Company

Hajós András és a Modern Art Orchestra

Kapolcson a Hobo Klub szomszédjába költözik be Hajós András és egy olyan zenekar, ami vagy féltucat díjat gyűjtött be jazz zenéjéért az eddigi kilenc éves működése során. A jazz mellett fontos tudni róluk, hogy szeretnek improvizálni, így adja magát a Maomentán nevű program, amikor egy egész estét a Momentán Társulattal együtt rögtönöznek át. Napközben Hajós András Zenehajó című műsora miatt lesz érdemes benézni az interaktív zenék és Hajós-viccek miatt. Vagy Hajós-zenék és interaktív viccek. Helyzetfüggő.

Hasonló tartalmak

Admin mode