gasztró

szerkesztés

Tudjuk, mit iszol idén a parton! - 8 nyári balatoni bor

Szerzők

  • Németh Richárd

2017. 07. 04. 12:07

Egy nyári ajánlóba olyan borokat illik beválogatni, amelyek nem igényelnek nagy elmélyedést, amelyeket nem kell meghitt csöndben megfejteni és a távolba révedő tekintettel komolykodni fölöttük. Tudniuk kell működni szódával, jéggel, fagyasztott gyümölcsökkel és lime-mal, de a fene tudja, talán még levendula- vagy bodzaszörppel is. Ezen a fronton a borokkal bármit megtehetünk, nincsenek kőbe vésett szabályok, és aki azt mondja, hogy de, azt nyugodtan lökjük be a mólóról a hattyúk közé, hadd gyógyuljon meg a hideg vízben. És most jöjjön 8 remek, könnyen beszerezhető, vízpartra való, laza bor.

Fotó: Büttner Borbirtok

Büttner Borászat – Zöld Veltelíni 2016

1/8

Viszonylag új szereplő a piacon a Tóti-hegyen, Badacsony-hegyen és az Örsi-hegyen borászkodó, mintegy 12 hektár termőterülettel rendelkező Büttner Birtok. A 2015-ben létrejött vállalkozás – önmeghatározása szerint – a gyümölcscentrikus és harmonikus borok készítésére rendezkedett be. Szortimentjükben alapvetően könnyed, kizárólag csavarzárral ellátott tételeket találni, amelyek közül egy egészen remek darab ez a 2016-os Zöld Veltelíni. Remek savakat, vékonyka testet és frissítő ízeket találni a kortyban. Jól behűtve magában is megállja a helyét, de egy kis lime-mal, két szem jégben edzett egressel és egy kis szódával talán fokozható még az öröm.

Ár: 1800 Ft (ButtnerWine.com)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Válibor

2/8

8257 Badacsonyörs, Major utca 46.

Több Infó

Váli Péter borai sűrűn visszatérő szereplők ajánlóinkban: hiába, ami alapból ennyire jó, az nyáron sem ignorálható csak azért, hogy a toplista változatosabb legyen. Mert hát a budai zöld szőlőfajtából Péter ismét készített a badacsonyi borvidéken egy új évjáratot és mindössze 2200 palackot. Hordót a bor nem látott, ezt a folyadékot színtiszta acél ölelgette, ezért is ennyire élénk és vibráló, zöldalmás és citrusos. A beltartalma kiemeli az átlagos reduktív borok tömegéből, de megijedni nem szabad, a szódát, jégkockát ez is minden további nélkül felveszi.

Ár: 2590 Ft (DemiJohn)

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Káli Pince

3/8

8281 Szentbékkálla, Petőfi utca

Több Infó

Címkék

Nem véletlen, ha Káli Balázs neve sem cseng még annyira ismerősen. Az egyik legnagyobb hazai borkereskedő cég is csak tavaly vette fel borait a kínálatába. A fiatal, kísérletező kedvű borász tavaly bekerült a Káli-medencés portrésorozatunkba, s nem csak azért, mert a neve is mutatja, hogy ő bizony tősgyökeres káli, hanem mert mesés borokat facsar ki a szentbékkállai terroirból. 2016-os olasza 30 éves tőkékről lett szüretelve, és stabilan hozza a fajtára olyannyira jellemző almás, mandulás, kicsit kesernyés ízvilágot. Jól elkészített bor, ami az egyik személyes kedvencünk.

Ár: 1690 Ft (Bortársaság)

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Konyári Pincészet

4/8

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.

Több Infó

Címkék

Az idén elhunyt Konyári János óriási űrt hagyott maga után a Dél-Balatonon. Saját borvidékén ő volt az első olyan bátor vállalkozó, aki függetlenül attól, hogy a környezete a rendszerváltozás környékén a fehér borok termelésére volt berendezkedve, először lépett a fogyasztók elé egy vörösborral. Ne feledjük, akkor a vörösbor és Villány között egyenlőségjel feszült. János azonban – saját bevallása szerint – mindig is fehérboros volt. És a Dél-Balatonon képes is volt csodát tenni a fehér szőlőfajtákkal, lásd a Zenitet. A pince egyik legkönnyebb, legnyáriasabb tétele ez, ami csupa illatbomba mezei virágok és fehér húsú gyümölcsök formájában. Ez az a szőlőfajta, ami az egyik legkiválóbb borkoktél alapanyag. Egy csöpp bodzaszörp, két friss mentalevél és egy hajszálvékony, szinte carpaccio vastagságú uborkaszelet, jó adag jégkocka, egy deci zenit és két deci szóda, mindez finoman felkavarva – ez a recept.

Ár: 2200 Ft (Radovin)

Fotó: Nagy&Nagy Borászat

Nagy&Nagy Borászat – Irsai Olivér 2016

5/8

Nagy Lajos családi borászata a Balaton-felvidéken gazdálkodik és a vidékre olyannyira jellemző őshonos szőlők mellett nemzetközi fajtákat is bevet. Csavarzáras borászat az övé is, borai egytől egyig reduktív módon, kóracéltartályban készülnek. Irsai Olivérje meg szinte még el sem készült, legalábbis palackozás előtt állt, mikor a télen elküldte az ország legnagyobb újbor versenyére, ahol rögtön kategóriagyőzelmet is aratott. Nem csoda, parfümös jellege, könnyed eleganciája rögtön rabul ejti a könnyű fehérborok kedvelőit. Zöldsalátákkal, friss tehénsajttal, juhgomolyával ellenállhatatlan párt képes alkotni. És figyelem, az ára döbbenetesen jó!

Ár: 800 Ft (Nagy&Nagy Webshop)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

6/8

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több Infó

Címkék

Jóféle rozéval frissítette szortimentjét idén az egyik legszebb balatoni terasszal és panorámával rendelkező csopaki birtok; rozéjuk tulajdonképpen a tihanyi területekről szüretelt Magma Kékfrankos kistestvérének tudható be. Üde, kerek, erdei gyümölcsös és könyörög a szódáért. De fagyasztott ribizlit, áfonyát is dobhatunk mellé, és emberkísérleteink azt bizonyították, ha 2 cl levendulaszörp kerül egy deci borhoz, két deci szódához és fél marék jéghez, az maradandó károsodást semmiképp, inkább enyhe, jófajta függést okoz.

Ár: 1950 Ft (Sidewayz)

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

7/8

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

Az Örsi-hegy legtetején, a Jóisten szemmagasságában találjuk a Folly Arborétumot, amely családi intézményről szintén írtunk már, s amelyről kötelező minden egyes alkalommal megjegyezni, hogy cédrus és ciprusgyűjteményük Európa-szerte egyedülálló. Aki tehát a borért nem rajong, legalább emiatt keresse fel őket! A borkedvelőknek pedig annyit mondhatunk, a borászat szén-dioxiddal dúsított, merlot és pinot noir fajtákból készített rozéja (egy kevéske, a kortyot gömbölyítő természetes maradékcukorral) a gyöngyöző műfaj egyik valódi remeke. 7-8 fokra hűtve, vérnarancs karikákkal megspékelve, teraszról szürcsölve lesz az igazi!

Ár: 2000 Ft (Folly Arborétum és Borászat)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

8/8

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több Infó

Óriási siker a Kreinbacher háza táján, hogy a 10 g/l dosage alapján iskolázott, furmint és chardonnay házasításából készült pezsgőjük a világ legrangosabb borversenyén platina kitüntetésben részesült. Mit nekik az arany, nem? Olyanért fel se szállnak már a távolsági buszra. A fanyar, grapefruitos, citromvelős, somlói módra füstös aromatikájú Classic igazi ünnepi ital. Ezért aztán nyáron minden egyes nap szabad belőle egy palackkal bontani, így ünnepelve a vitorlásokkal pöttyözött, ezerszínű Balatont.

Ár: 4500 Ft (Bortársaság)

Hasonló tartalmak

Admin mode