gasztró

szerkesztés

Pop-up bisztró, vinotéka, közösségi iroda – Pazar új helyek nyíltak a Balatonnál

Szerzők

  • Molnár Zoltán

  • Chilembu Krisztina

2020. 07. 23. 14:54

Járvány ide, koronavírus oda, aki új helyet akart nyitni a Balatonnál, az megnyitotta. Körülnéztünk a Balatonnál, milyen említésre méltó új vendéglátóhelyeket találni és persze kincseket leltünk Veszprémtől a Somlón át a déli partig. Annyit mondhatunk, hogy rengeteget, nem győzzük kapkodni a fejünket, pedig már július vége van. Toplista a teljesség igénye nélkül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rock Burger Cirkusz

1/14

8636 Balatonszemes, Kisfaludy utca 12.

Több Infó

Szívós Zsigmond nem elégedett meg a lellei, budapesti és budakalászi Rock Burgerekkel, egy cirkuszi verziót is akart magának. Ezt végül a szemesi vasútállomáshoz közeli egykori pizzéria épületében alkotta meg. Az új Rock Burger már nem csak heavymetal-bandákról elnevezett hamburgereket kínál, hanem a pizzától a shakshukán át a klasszikus főételekig sok mindent. Plusz koncerteket.

Fotó: Sütő Krisztián — Nekem A Balaton

MÁK Bistro pop-up

2/14

8172 Balatonakarattya, Strand utca-Sirály utca sarok

Ugyan majd külön cikket szentelünk a Balatonnál elképesztő ütemben nyíló delikátoknak, Ördög Nóra és Nánási Pál Nekem a Balaton nevű boltját nem hagyhatjuk ki. Na, nem is a celebfaktor miatt, hanem mert velük szimbiózisban nyitotta meg csak erre a nyárra pop-up bisztróját a budapesti, Vigyázó Ferenc utcai MÁK. Séfjük, Mizsei János üzemelteti a kis bódét, ahol lángost és tojásos nokedlit is lehet kapni. Akit érdekel a budapesti belváros és a strandételek összekavarodása, ráadásul egy csinos delikátban is költene manufakturális termékekre, az jöjjön ide.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Spéci Hot Dog & Krumpli

3/14

Balatonboglár, Platán tér 1.

Címkék

A hely, ami nem gondol túl sokat magáról, de nagyon is sokat ad. Mennyiségre is tisztességes adagokat kapunk és a minőségre se lehet panasz, pedig két egyszerű street/beach foodot tolnak a kirakatba Boglár nyári főterén. Hotdogot és sült krumplit kaphatunk be a strand bejáratánál, és egyikre se lehet panasz. Kolbászos hotdogjuk, a Lellei Süldő Kifliben (LSK) egészen parádés történet, sült krumplijukon meg válogatott feltétek vannak, pl. chili con carne. Nem a semmiből jött tehát a 2020-as Év Strandétele versenyen az Év Felfedezettje cím.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mimi

4/14

Balatonlelle

Konyári Bori és férje, Kvák Emil alapból azért csinálták meg a Késa Birtokot, hogy másik két borászatuktól, az IKON-tól és a Konyáritól eltérően kiélhessék kísérletező kedvüket. Ehhez aztán vendégházat és most már éttermet is csatoltak. Varga Zoltán és Fekete Ádám séfek kizárólag helyi alapanyagokból főznek, az étlap nagyon pici és nagyon változó. Mindehhez a Késa, az IKON és a Konyári borászatok csúcstételeit adják.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Papírkutya.Veszprém

5/14

8200 Veszprém, Szabadság tér 9.

Címkék

Pár százat még kell aludni rá, de közeleg 2023, amikor (hála a Brexitnek) Veszprém egyes egyedül lesz Európa Kulturális Fővárosa. Addig azonban ki kell építeni az infrastruktúrát, kellenek helyszínek a programoknak, és az egyik ilyen lett a Papírkutya. Az ember egy pillanatra a budai Bartók Béla út menő kultkocsmáiban érezheti magát, de hangsúlyos, hogy a bulinegyedből eljött üzemeltetők nem dajdajozós korcsmát akarnak, hanem szolid, leülős, beszélgetős, falatozós, akusztikus koncertet hallgatós helyet. Első blikkre úgy tűnik, összejött.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Veszprémium

6/14

8200 Veszprém, Csermák lépcső 2.

Címkék

Ha már Veszprém: ha szeretjük az egyszerűséget (képzavarral élve: maximalisták vagyunk a minimalizmusban), akkor ez a zsebkendőnyi kis pizzázó a veszprémi belváros legeslegszélén a kedvencünk lesz. Antal Szabolcs jó pár év alatt kitanulta a nápolyias pizza alfáját és ómegáját, most pedig egy zöld-sárga mozaikokkal borított kemencében süti a jobbnál jobb pizzáit és kenyérlángosait. Lehet az elvitellel is molyolni, de Szabi azt tanácsolja, azon melegében fogyasszuk az olasz alapételt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fogas Bisztró

7/14

Alsóörs, Strand sétány 16.

Címkék

A Kun család nagyot alkotott: Alsóörs egyik bejáratott nevét, a Fogast pucolták meg a patinától és teljesen új alapokra helyezték a klasszikus halsütőt. Ott tartanak, hogy fél éve se nyitottak ki, már sorok kígyóznak előttük hétvégente, a vendégeik kifejezetten keresik az újdonságaikat, hal erőlevesük pedig az Év Strandétele lett. Ezt nevezzük nagy menetelésnek!

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Skrabski Vinotéka

8/14

8242 Balatonudvari, Balaton utca 1.

Címkék

Ha nem akarsz a zötyögős dűlőúton felkapaszkodni Skrabskiék borászatába (pedig a Leshegyen pompás kilátást kapsz cserébe), de a napi betevő rajnaidat meginnád már, érdemes megállni Balatonudvari templomainál. Egy rég bezárt éttermet felújítva jött létre itt a Skrabski új vinotékája, ahol pár asztalt is kitettek, szóval el is lehet szopogatni néhány korty bort. 

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

Káli Cool

9/14

8283 Káptalantóti, Petőfi Sándor utca 87.

Több Infó

Galéria, kávézó, bár és szálláshely egyben, így foglalhatnánk össze a Káli Cool funkcióit, ami Káptalantótiban, a falu központjában levő egykori élelmiszerbolt épületében nyílt meg. A Faur Zsófi Galéria, az Amikor Antik és Design Galéria és Cakó Kinga jóvoltából kortárs műalkotások, az 1970-es és '80-as évek bútorai és magyar designerek munkái között kávézhatunk vagy borozhatunk a Közért Bár nevű egységben. Itt a bútorok is kiállítási tárgyak, mindenre árcímke került, így ha megtetszik egy műalkotás – vagy akár a fotel, amiben helyet foglalunk –, meg is lehet vásárolni.

Fotó: La Téne Badacsony/Facebook

La Téne Badacsony

10/14

8258 Badacsonytomaj, Park utca 3.

Több Infó

Egy cukrászatra átnyergelt egyetemista és egy marketinges álmodta meg a Badacsony szívében, az ikonikus posta épületében megnyílt kávézót és desszertműhelyt, ahol ellenállhatatlan sütikkel, croissant-okkal, fagyival és specialty kávéval várják a vendégeiket. Mentes kínálatuk is, ételintolerancia vagy vegán étrend sem akadály. Nagyon kellett már a Gasztrohegy hazájába egy ilyen hely, ahol a minőségi édességeké a főszerep.

Fotó: Zöldülő Terasz/Facebook

Zöldülő Terasz

11/14

8265 Hegymagas 983/16.

Több Infó

Címkék

Balatoni panoráma, gyümölcsfák, levendula, méhzümmögés – terápiás helynek is fel lehetne írni a tágas kertet, ahol sokféle társasjátékkal múlathatjuk az időt, miközben a Szent György-hegy boraival ismerkedünk, és a kert terményeiből készült házi kencéket kóstolunk. A tulajdonosok saját birtokukat nyitották meg a nagyközönség előtt, talán ezért érezzük úgy, hogy minden egyes növényre és padra figyelnek.  Családdal, barátokkal, vagy csak úgy is érdemes felsétálni a Hegymagas központjához közeli borteraszra.  

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tarányi 1780 (Bezárt)

12/14

Hegymagas, hrsz. 869.

Sokan tartottak tőle, mit akarnak kihozni tulajdonosai a Szent György-hegy műemlék, XVIII. századi barokk présházából, de a végeredmény egészen gyönyörű lett. A leromlott állapotú barokk épület most étteremként, kulturális találkahelyként, rendezvényhelyszínként nyitott meg a hegy kvázi főterén, a Lengyel-kápolnával átellenben. Természetesen ilyenkor nyáron jó a szabadban lenni, így egy panorámás teraszt is építettek a 250 éves ház mellé. (Képünk még a felújítás előtti homlokzatot mutatja.)

Fotó: Bazalt Borterasz Somló/Facebook

Bazalt Borterasz Somló

13/14

8482 Doba, 47°09'08.9"N 17°22'19.3"E

Címkék

Rábaközi Péter a somlói várhoz vezető út mellett találta meg új vendégházához az ideális helyszínt, és ha a panoráma már adott volt, nyitott egy borteraszt is a házikó mellé. A családias hangulatú helyen kizárólag a hegy borai és pálinkái kaphatók, szól a zene és ér leenni a fáról a cseresznyét. Nem csoda, hogy akadt olyan túrázó, aki a vár meghódítása helyett inkább itt maradt borozgatni és bevárta a többieket. Meg kell említenünk az ugyan nem helyben készülő, de isteni réteseket is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Delikátok

14/14

Külön cikket is szenteltünk a delikátoknak, de azért említés szintjén álljon itt azon, relatíve új boltok listája, amik az utóbbi bő fél évben nyitottak:
- Spájz, Balatonboglár,
- Nekem a Balaton, Balatonakarattya,
- Kisbolt, Szigliget,
- Villa Delikát, Balatonfüred. 

Hasonló tartalmak

Admin mode