látnivalók & kultúra

Unod a vitrint? – 8 innovatív múzeum a Balatonnál

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2016. 08. 02. 19:15

Csak esőprogramokban szoktak szerepelni a Balaton környéki múzeumok és kiállítóhelyek, pedig ide hőségriadó alatt is megéri menekülni. Szerencsére a 21. század múzeuma már alig emlékeztet az osztálykirándulások fásult és ásítós, kötelező múzeumlátogatós programjaira, ahol mindig szép csendben végig kellett hallgatni az idegenvezető bácsit, "mert akkor gyorsabban végzünk". A 21. század múzeuma nyitott, tapintható, interaktív, és több érdekesség rögzül miatta a fejünkben, mint egy TED Talks-maraton alatt.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balatoni Múzeum

1/8

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Több infó

Morfondíroztunk, hogy mennyire emeljük ki Keszthelyt, de nem lehetett másképp tenni, két helyszín is bekerült a múzeumvárosból (és a Hintó-, a Kastély- vagy épp a Vadászati és Modellvasút Kiállítást így is kihagytuk). Az egyik a Balatoni Múzeum, aminek a több állandó tárlata mellett sok időközi kiállítása van (most épp a centenárium miatt első világháborús). Az Aranyhíd kiállítás foglalkozik leginkább a tó történetével, itt bödönhajóval is szórakozhatunk, de a kiállítás végén egy álvitorlás fedélzetére is felszállhatunk.

Téma izgalma: ***
Interaktivitás: ***

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amazon Ház Látogatóközpont

2/8

8360 Keszthely, Kastély utca 11.

Több infó

Az egyik legfrissebb és legmenőbb múzeum lett az egész Balaton környékén az egykori Amazon Szállóból. A patinás, több száz éves fogadót a főúri utazásokra felhúzva rendezték be. Zömmel a 19. század és a 20. század eleje van felülreprezentálva, de régebbi dokumentumok is előkerülnek. Itt olyan interaktív berendezések vannak, mint a konflis, amibe be lehet ülni, majd légrugókkal zötyögtethető vagy épp a bekurblizható régi teherautóorr. 

Téma izgalma: ****
Interaktivitás: ***

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Pannon Csillagda

3/8

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 9.

Több infó

Aki nem akar a Zselicig kirándulni csillagokat nézni, a tóhoz kicsit közelebb is talál olyan létesítményt, amin keresztül megérthetjük, mennyire jelentéktelenek vagyunk az univerzum méreteihez képest. A futurisztikus bakonybéli tömbben nappal és este is fürkészhetjük az eget teleszkópokkal, simogathatunk meteoritot, és katapultálhatunk, de egy óriási, 5.1-es hangrendszerrel feltuningolt planetárium is várja a világmindenség iránt érdeklődőket, idén nyáron pedig a 3D-s mozijuk is megnyílt

Téma izgalma: *****
Interaktivitás: *****

Fotó: We Love Balaton

Levendula Ház Látogatóközpont

4/8

8237 Tihany, Major utca 67.

Több infó

Címkék

Tihany esszenciáját akarták besűríteni egy múzeumba, és ez nagyjából sikerült is a Levendula Házzal. A látogatóközpont ugyanis nemcsak a növényről szól, amit legalább annyian neveznek illatosnak, mint büdösnek, hanem a vulkáni múltról és a község múltjáról is, ahol mocsárszerű szőnyegen is járkálhatunk. A beltérrel egyenrangú fontosságú a kültér, mivel kint labirintusban és a nádasban is lehet bolyongani – ez utóbbiban pallókon. 

Téma izgalma: ***
Interaktivitás: ***

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Vitorlás Étterem és Vitorlázeum

5/8

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.

Több infó

A Vitorlás Étterem emeletén rendezték be a vitorlázásnak emléket állító kiállítást. Itt mindent átsző az, hogy a kezünket és lábunkat folyamatosan használni kell. Az első teremben a szenzoros padlón tipegve nézhetünk meg videókat, máshol csomózhatunk kötelet, a teraszon pedig például megállhatunk egy ingó szörfdeszkán. Eközben észre se veszi az ember, de még az amatőrök is elkezdik érdekesnek tartani a vitorlák húzogatását és a horgony felszedését. 

Téma izgalma: ****
Interaktivitás: *****

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Veszprémi Várbörtön

6/8

8200 Veszprém, Vár utca 19.

Több infó

várbörtön cellái után soha az életben eszünkbe nem fog jutni bűncselekményt elkövetni, de a kommunistákra és nyilasokra se fogunk jobb szemmel nézni. Ez a két szál a legfontosabb ugyanis a Várban, a Veszprémi Törvényszék épületének mínusz harmadik szintjén. Ugyanis megtudhatjuk, mennyire rossz volt évszázadokkal ezelőtt egy ilyen dohos helyen raboskodni, másfelől megismerhetjük azok történetét – köztük Mindszenty püspökét –, akik az elnyomó rezsimek alatt sínylődtek itt. Interaktivitást nem találunk sokat, de ez nem az a múzeum, ahol erre szükség lenne.

Téma izgalma: *****
Interaktivitás: **

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

7/8

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Több infó

Akár azt is írhatnánk, hogy a földvári kilátó lett a déli part csattanós válasza a füredi Vitorlázeumra. Azonban itt más szemszögből közelítik meg a dolgot, a futurisztikus épület is inkább hasonlít egy gőzhajóhoz (vagy az Aurora cirkálóhoz), és a vitorlázás itt csak egy a bemutatott hajótípusok közül. A gyerekekre nagyon ráfókuszáltak, ők kipróbálhatják a szélgépet, hogy megértsék a viharjelzéseket, de interaktív műholdképen is felfedezhetik a Balatont. Ehhez társul a magas árbóc, ami kilátóként üzemel. 

Téma izgalma: ***
Interaktivitás: ****

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

József Attila Emlékház

8/8

8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.

Több infó

Sokak szerint József Attila a mindenkori magyar költészet csúcsa, de amennyire magasan jegyzett költőnk, annyira mélyen fejezte be az életét. Épp Balatonszárszón zuhant egy tehervonat alá, így nem meglepő, hogy találunk itt róla egy emlékházat. A pár éve átadott kiállítás nem egy unalmas irodalmi múzeum szuvas bútorokkal és porlepte könyvespolcokkal, hanem egy élő és lüktető helyszín, ahol korhű dokumentumokat vehetünk kézbe, és fülesekből hallgathatjuk a megrendítő verseket.

Téma izgalma: ***
Interaktivitás: ****

Hasonló tartalmak