Palacsinta, pizza, lángos, hamburger, sült krumpli. Minden évben ugyanaz, mégis mindenkinek van legalább egy kedvenc balatoni büféje, ahová vizes fürdőruhában is behuppanhat, ahol egy pohár fröccs mellett késő éjszakáig dumálhat a barátokkal. A vonyarcvashegyi Casanovát mindenki ismeri, aki a környéken nyaral. Apa és fia, valamint az apa testvére huszonhat éve csinálják a büfét, kis túlzással egy teljes osztrák és magyar generáció nőtt fel az ételeiken. A kezdeti szerény helyiséget jelentősen kinőtték, mostanra három büfé, egy pizza- és gyros pult, egy tetőterasz és egy vízi színpad tartozik hozzájuk.
WLB: Milyen volt az idei szezon?
Molnár Zoltán: Az elmúlt 26 évben nem volt példa ilyen rossz időre és ilyen kevés vendégre. Az esős idő miatt a külföldi és a belföldi vendégek is elmaradtak. Több helyről is hallottuk, hogy a külföldi vendégek az időre hivatkozva elutalták a foglalás lemondásáért járó összeget és el sem jöttek. Röviden példátlanul rossz szezont zártunk. De kicsit vigasztal a tudat, hogy a hírek szerint ez volt az elmúlt száztíz év második legcsapadékosabb nyara.
WLB: Említetted, hogy harmadik éve próbálkoztok a szeptemberi nyitva tartással. Mennyire sikerül kitolni a szezont; vevők az emberek a nyugisabb, őszi Balatonra?
M.Z.: A szeptemberi nyitva tartás mindig is a magyar és osztrák nyugdíjasokról szólt. Ők nem bírják a nyüzsgést. Szeretik, hogy mindig van hely a strandon, és nem kell sorban állniuk. Az elmúlt néhány évben nem volt probléma a szeptember eleji nyitva tartással. A hónap második fele azonban, bármilyen idő is van, már gyakorlatilag egyenlő a nullával. Néhány éve az önkormányzat próbálkozik a pontyfesztivállal, de ez még nem forrta ki magát. Sajnos még az őszi fesztiválok is kevés embert mozgatnak meg.
WLB: Mi volt az étlapon, amikor huszonhat éve megvettétek a büfét, és azóta mennyire alakult át a kínálat?
M.Z.: Huszonhat évvel ezelőtt még csak az alapételek voltak porondon. A' la carte ételeket abban az időben nem árultunk, persze igény sem volt rá egy strandon. A hurka, a kolbász és a lángos volt a sláger. Aztán nőttek az igények is. Főleg, amikor berobbant a hasábburgonya. Évekig nem is nagyon kértek mást a vendégek. Aztán a konyha fejlesztésével idővel a lehetőségeink is bővültek. Most már kétszáznál több ételből választhat egy vendég. Persze a külföldi turisták még mindig automatikusan a lángost, a gulyást és a töltött paprikát keresik.
WLB: Úgy vettem észre, hogy mostanában a legtöbben a pizzátokért mennek hozzátok. Van titkos receptetek?
M.Z.: A pizzatészta és a szósz receptje Olaszországból származik. Édesapámék kint, Olaszországban lesték el a titkot, elég sok pénzt is fizettek érte. Persze az évek alatt a szósz és a tészta receptjét is fejlesztgettük, mivel az eredeti íze kicsit szokatlan volt a magyar vendégeknek. Sokkal fűszeresebb szósz kellett és ízletesebb, vastagabb tészta.