Hétfő reggel arra ébredtünk, hogy legalább négy rövid hírt kellene írnunk arról, milyen fontos dolgok történtek a Balatonnál. Ilyen problémával júliusban és augusztusban "küzdünk", nem október elején.

Kezdjük ott, hogy világbajnok időt kapott a Balaton hétvégére: mi pólóban sétáltunk végig Keszthelyen vasárnap reggel egészen a partig, ahol hömpölygő emberáradatot nem találtunk, csak a ködös-szürke negatív őszi sztereotípiákat messzire elűző idillt.

A pokrócon fekvés persze csak egy volt a számtalan lehetőség közül: ezen a hétvégén zárult a Balatoni Turizmus Szövetség által szervezett Nyitott Balaton. Itt a szellemtúrázástól kezdve a maratonfutáson át az éttermek őszi menüjéig bőven lehetett miből választani. A fotópályázat résztvevőinek kiállítása még a programok végével is marad, vele együtt az üzenet is: a Balaton augusztusban még egyáltalán nem zár be.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet vasárnap a Balatoni Kör badacsonyi akciója azzal, hogy több tagjuk (pl. Kardos Gábor, Laposa Zsófi és Bence, Istvándy Gergő, Bezerics Dániel) esernyővel a kezükben fogtak egy borral és ételekkel megterített asztalt, és a vízből kiemelték a partra. A szimbolika egyszerű: a Balatonnál ősszel is terített asztal vár mindenkit, mindegy, hogy éppen lehet-e strandolni, vagy zuhog az eső, esetleg hétágra süt a nap.

A fenti állítást alátámasztva idén őszre és télre ismét megnyílt a Télikert Keszthelyen. A Balatoni Kör egyik alapítója, Bezerics Dani által vezetett helyektől (Fröccsterasz, Kishableány, Paletta) megszokott komoly hamburger és pizza kínálat most bisztró konyhával is kiegészül, amihez nagyszerű séf is érkezett Pál János személyében. A zalaegerszegi Piac Bisztró, vagy a hévízi Hűvösvölgyi Csárda korábbi séfje szezonális és helyi alapanyagokra épülő konyhát szeretne vinni, amiből a nyitóestén adtak ízelítőt olyan ételekkel, mint a céklával, mákkal és paszternák pürével felszolgált szarvashús.

A bisztró fogások árai 2500 és 4500 Ft között alakulnak majd, mellé pedig természetesen a legjobb Balaton környéki borászoktól lehet végigkóstolni mindent, ami számít. Október 9-től folyamatosan nyitva tartanak, és amellett, hogy további gourmet-vacsorákat is terveznek, hétvégéken különböző DJ-kkel és zenészekkel pörgetik fel a hangulatot.