Van Badacsonyban egy kis, családi borászat, amelyet a fővárosi Michelin-csillagos éttermek is felfedeztek maguknak, illetve a déli parton nemrég épült ki egy komoly élményközpont. Hogy mi a közös a két teljesen különböző helyben? Mindkettő vezetőjét beválasztották a BalatoniKÖR tizenegy új tagja közé.
„Azokat hívtuk meg a BalatoniKÖR-be, akik a balatoni gasztronómia valódi szereplői, akik a saját területükön minőségi szolgáltatást nyújtanak. Vállalkozásukkal példát mutatnak, bátran kezdeményeznek, és tenni akarnak a közös balatoni célokért. A kibővült tagság arányait tekintve egyre kiegyensúlyozottabban veszi körbe a Balatont, ami szintén fontos szempont volt.” – mondta Laposa Bence, a BalatoniKÖR elnöke.
A következő tagokkal bővültek:
- Dobosi Győző (Dobosi Pincészet és Vendégház, Szentantalfa)
- Gutman László (Gutman Borpince, Kötcse)
- Gyukli Krisztián (Gyukli Pince, Balatonfüred)
- Hertzka András (Hertzka Birtok, Balatoncsicsó)
- Nagy István (Borbarátok, Neptun Panzió, Badacsony)
- Nagy-Golyán Nikoletta (Kalóz Strandbisztró, Fövenyes)
- Molnár Júlia Dóra (Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs)
- Pócz József (Pócz Pincészet, Balatonlelle)
- Söptei Zsolt (Söptei Pincészet és Étterem, Csopak)
- Tóth Balázs (BL Yachtclub & Apartments, Balatonlelle)
- Florian Zaruba (Kristinus Borbirtok, Kéthely)
BalatoniKÖR 2014 tavaszán megfogalmazott hitvallása szerint céljuk, hogy „természetes egységként kezelve a Balatont magasabb szintre emeljék a gasztronómiát és a vendéglátást”, de a régióközpontú szemlélet révén egyúttal a helyi életminőség javítását is küldetésüknek tekintik.
A BalatoniKÖR minden évben aktív: tavaly először rendezték meg a Balaton Napját, a téli szezonban Borkarácsonyfát állítottak fővárosban, idén mutatják be a BalatonBort, Magyarország első régióborát, illetve 2015-ben létrehozták a strandgasztronómia megújulásáért felelős Beach Food Balaton programot. Tavaly adták át először az Év Strandétele díjat, amelyben a We Love Balaton is partnerként működött közre.