Vannak azok a napok, amikor jársz a városban, meglehetősen rosszkedvűen, aztán valamelyik forgalmasabb utcán vagy téren meglátsz pár embert ülni a földön, gitározni, dobolgatni és énekelni. Akkor valahogy minden egy csapásra megváltozik, elszállnak a rossz érzések, és a helyükre beköltözik valami végtelen szabadság és életöröm. Ebből kapunk koncentráltan a 18. Veszprémi Utcazene Fesztivál alkalmával, ahol az utcák mellett például olyan fix helyszínek is csatlakoznak, mint a MOL Nagyon Balaton színpad.

Július 20. és 23. között már ismét jelentkezik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, ami az elmúlt 18 évben Európa egyik legjelentősebb utcazenész-keresőjévé nőtte ki magát. Már nem csak a helyi közönség kellemes időtöltése, amit érdemes felkeresni egy-két jó koncertért, miközben a pénztárcánkat is kíméljük, hanem igen rangos eseményként és hiteles tehetségkutatóként tartják számon, ami komoly szakmai belépőt is jelenthet. Utcazenészként kezdték például olyan nagy nevek is, mint Boggie vagy az Irie Maffia.

A szellemi táplálék mellé pedig a Food Truck Show Veszprém biztosítja a guruló gasztronómia legjobb fogásait. Sombrero nélkül is válogathatunk a MexKitchen ételeiből, a PolaPola megmutatja milyen az a bosnyák lepény, lubickolhatunk az öntetekben a Meat&Sauce szendvicseivel. A vegák sem maradnak ki a jóból, a Tütü Gasztro Buszban minden egészséget egy pohárba préselnek, de a Paneer rántott sajtos szendvics-burgerei is gondoskodnak róluk.


Az előzetesen megszűrt jelentkezők közül a háromtagú zsűri (Stefano Bottoni, a Ferrara Buskers Festival művészeti igazgatója, Felcser Máté, a Punnany Massif frontembere és Horváth Geri rádiós szerkesztő-műsorvezető) 20 előadót választott ki, hogy napi több koncerttel bizonyíthassák rátermettségüket. Az újhullámos formációk utcákat betöltő akusztikus zenélése mellett esténként 10 színpad is helyszínéül szolgál a fesztiválnak. Itt szintén utcazenészként kezdett, azóta már nagy színpadokat is megjárt hazai és nemzetközi előadók tisztelegnek a kezdetek előtt. Lengyelország, Finnország és Anglia csak pár ország, amely képviselteti magát a fesztiválon, de magyar előadókból sem lesz hiány, fellép például a Hősök, a Hollywoodo és Stahl Barbara is.

Utcazenész fronton hallhatjuk többek közt a Fák Alatt Zenekart, a The Royal Freak Outot, A Köztársaság Bandáját, de jön a Lóci Játszik és az I Am Soyuz is. Az örömzene mellett véresen komoly verseny is zajlik, hiszen a közönség és a zsűri is leteszi a voksát a legjobbnak ítélt zenészek mellett, akiknek 500.000-500.000 Ft kerül a kalapjukba.