Tavaly már világraszólót gurított a fövenyesi Kalóz azzal, hogy övék lett a legjobb strandétel a Balatoni Kör által létrehozott versenyen. Szerencsére itt még nem álltak meg: az idei szezont azzal kezdték, hogy nyitottak egy új büfét a badacsonytomaji strandon. A badacsonyiak keresték meg azzal, hogy idetelepülhetnének egy új egységgel. Jöttek is, hozták a Fövenyesről megismert arculatot, hozzáállást, és a vendégeknek tetszik az irányvonal. Szándékosan látványkonyhát építettek, hogy semmi se maradjon titokban az ételek elkészítése során.
Szuvidálnak is, a vákuumos eljárás pedig - strandbüfé ide vagy oda - nem bohóckodás, megmarad a tápanyag az ételben, ami itt is fontos. És itt jön be a képbe az új séf, aki nem más, mint a fővárosi Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépben is oktató Szabó Zoltán (ottjártunkkor is épp meglátogatta két tanítványa). Az ő három évvel ezelőtti leigazolása is jól jelzi a Kalózt csináló Nagy-Golyán házaspár eltökéltségét, hogy végre felrázzák a tohonya szendergésből a balatoni strandbüféket.
Szabó is osztja a Kalóz alapgondolatát, miszerint a szokásos hekkes-lángosos-olajos-fritőzös vonalat sarokba kéne vágni és megújítani a strandbüfézés műfaját. És itt jön be az a probléma, amivel minden balatoni vendéglátóhelyen találkozunk: fenékhálóval se tudnak munkaerőt fogni a Balaton környékén. Ezt a nehézséget úgy békítik össze az ambícióikkal, hogy újszerű, de alapvetően a tapasztalatlanabb személyzet által is elkészíthető ételeket vesznek föl az étlapra. Fövenyesen végzik el Szabó vezetésével az összetettebb munkafolyamatokat (pl. itt készül a hamburger húspogácsája), majd Tomajra is visznek ebből. A többi munkára már bárki betanítható.
A tomaji helyen is maradt a Hedon mint alapsör, ráadásul itt már csapolva is lehet kapni a Balatonvilágosit vagy épp a Helmutot. A badacsonyi borok jelenléte nem hűhafaktor Badacsonytomajon, kóla viszont nincs, Mohai Ágnes víz van. Az ételben is ragaszkodnak a hasonló minőséghez, szigetszentmiklósi lisztből készül pl. a gírosz pitája, a hamburger buciját pedig idén már egy nagyvázsonyi pékség süti a Kalóz saját receptje alapján.
Többféle burgerrel is készülnek a szezonra, az 1990 forintos chiliburgerük már most félelmetes. Egy hajdúsági chilitermesztővel ápolnak szoros viszonyt, tőle veszik a bikaerős szószt, ami fotós kollégánkat is elnémította pár percre (mélyen beletunkolt egy steakburgonyát, nem kellett volna).