A régi időkben, mint az összes somlói fajta, a juhfark is messze földön híres volt gyógyító hatásáról. Főurak, királyok fogyasztották, hiszen nemcsak íze volt csodálatos, de a feljegyzések szerint gyógyírt is jelentett vérszegénységre, vesebajokra és emésztési bántalmakra egyaránt.
És hogy honnan a titokzatos "nászéjszakák bora" elnevezés? A hiedelem szerint, ha a házaspár a szerelmi együttlét előtt juhfarkot kortyolgat, fiú utódban reménykedhet. Ezt a Habsburg-ház tagjai olyan komolyan vették, hogy hosszú időn keresztül előírás volt számukra e fajta fogyasztása. Azt nem tudni, hogy mennyire bízhatunk ebben a "módszerben", de annyi bizonyos, hogy több évszázados statisztika szerint az országos átlagnál 25 százalékkal több fiúgyermek születik a Somló hegy környékén.
A juhfark neve a fürtök hosszú, hengeres, csúcsosan végződő formájából ered. Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Karakteres, száraz bora szalma- vagy aranysárga színű, illata elég jellegzetes, leginkább csonthéjas gyümölcsökre, dióra, mogyoróra, mandulára emlékeztet. A hosszú fahordós érlelést jól bírja, és szakértők szerint savainak szükségük is van rá, hogy harmonikussá váljanak. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből, és az eredmény végül egy nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor. Sok juhfarkról szóló borleírás felhívja rá a figyelmet: felbontás után jó, ha egy ideig szellőztetjük, más szóhasználattal élve dekantáljuk; illatának legmélyebb rétegei ekkor tárulnak fel igazán. Hogy milyen stílusfinomításon estek át a modern kor juhfarkjai az elmúlt 20-25 évben, annak feltérképezéséhez kiváló alkalmat nyújt majd a szeptember 24-én a Tornai Pincészetnél rendezett Somlói Juhfark Ünnep, amelyről még több részletet itt találtok.
Ajánlott pincészetek és borok szeptember 24-re
Tornai Pincészet - Grófi Juhfark 2013
Tornai Endre, az alapító egykoron alig egyholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült, és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. Érett, mézes, gazdag illatú bor, de a gyümölcsös jegyek mellett az ásványosság is megjelenik a háttérben.
Barcza Bálint - Somlói Juhfark 2011
A pincészet a Somló déli oldalán, a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, a Csobánc-hegy délkeleti részén is rendelkeznek szőlőterületekkel; összesen öt hektáron gazdálkodnak. Fajélesztős beoltás nélküli, spontán erjedt bor. Férfias karakterű, letisztult, szikár.
Fekete Pince - Juhfark 2011
A pincészet ikonikus alapítója és névadója, Fekete Béla bácsi a 70-es évek elején vásárolta a birtokot, amely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományőrző technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagynak a borok - a somlói borok között is - egyedi jellegének, egyéniségének kibontakozásához. Meglepő bor, mint a Somló maga: masszív karakterű juhfark, szinte folyékony kőzet, melyben határozott savak vágnak keresztül az ásványos aromákon.
Kreinbacher - Juhfark 2015
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik, és évente további 20 hektárról szüretel. A közepesnél testesebb bor tele gyümölcsökkel és friss savakkal, de az illatban érezhető sósság az utóízben is visszatér.
Kolonics Károly - Juhfark 2013
A több generációra visszanyúló családi vállalkozás a Somló délkeleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A pincészetük jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár. Somló minden szépségét hozza ez a juhfark: mézes, virágos illatok, a bor savassága a Somlói borvidékhez hű marad. Hosszú életű bor, palackban sokáig érlelhető.