Többet kell költeni a településfejlesztésre, hogy a Balaton környéke nemzetközi turisztikai célponttá váljon.

Több mint száz oldalas helyzetértékelést írt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Balaton térségéről – írja a hirbalaton. A vállalat igazgatója, Dr. Polyánszky T. Zoltán ismertette a tanulmányt a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

Elmondása szerint a 2007-től 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban a Balaton környéke az országos átlagnál több forráshoz jutott, de a jövőben nagyobb támogatásra lesz szükség, hiszen a kormány által kiemelt fejlesztési térségről van szó. 
Balatonfüred, Keszthely és Siófok voltak a legsikeresebb települések, 20-20 milliárd forintot szereztek meg.

A Századvég szerint a tavalyi balatoni kormányhatározat jól szolgálja a térség fejlődését. A szakemberek két pontban fogalmaztak meg kritikát: úgy vélik, az operatív programok egyenetlenül jelennek meg, néhány fontos témakör pedig kimaradt a határozatból. Az igazgató a Balaton északi irányból történő megközelítésének fejlesztését említette példaként.

Kiemelte azt is, hogy egy versenyképes turisztikai célpont létrehozásához a településfejlesztésre is legalább annyit kell költeni, mint az attrakciókra és a szálláshelyekre. Szükség lenne egy balatoni önkormányzati településfejlesztési programra, de ehhez egyelőre nem biztosítottak anyagi forrást.