A tóparti hétvégi házak kivételes szerepet élveznek: Füreden, Siófokon és a többi felkapott városban akár a budapesti átlagot is utolérik az ingatlanárak.

Felélénkült a nyaralók, hétvégi házak iránti kereslet – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A piacon az idei első negyedévben 5 százalékkal nőtt a kínálat, a kereslet pedig 9 százalékkal emelkedett.

A balatoni ingatlanok kivételes szerepet kapnak a nyaralópiacon – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A meghirdetett árak esetenként a budapesti árszintet is elérik. Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, de Szántód, Zamárdi és Siófok is a drágább települések közé tartoznak a 450-500 ezres négyzetméter-árakkal. A kevésbé felkapott településeken azért jóval olcsóbban, 200 ezer forint körüli négyzetméteráron is lehet nyaralót vásárolni, és a rossz beosztású, kicsi telkek is jelentős engedménnyel találnak gazdára.

A megyei átlagos négyzetméterárakat is megvizsgálták. Veszprém megyében idén májusban négyzetméterenként 258 ezer forintot kértek a nyaralókért, ami a tavalyihoz képest 5 százalékos drágulást jelent. Somogyban ez az érték 6 százalékkal növekedett, ami 272 ezer forintos átlagárat jelent.