Két évvel ezelőtt a Balatoni KÖR borászainak és vendéglátósainak vezetésével elindult a BeachFood-kampány annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának reneszánszát felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is előkerültek olyan büfék, akik az eddig alapvetőnek tartott lángos-hekk vonalon kívül képzelték el a part menti gasztronómia új útjait. A két folyamat találkozásaként a Balatoni KÖR a We Love Balatonnal együttműködve 2015-ben meghirdette az Év Strandétele versenyt.
A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban pedig a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri.
A 2017-es Év Strandételének kritériumai a következők:
- egészséges, jó minőségű, friss helyi alapanyagokból készül
- egyszerű, de kreatív, nyárias
- túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
- gyorsan és büfékben elkészíthető
- akár elvitelre is alkalmas
- szerepel a vendéglátóhely étlapján