- A Tagore sétányon még mindig tele van hagyományos magyaros éttermekkel
- De azért akadnak új próbálkozások is
- Találtunk minőségi street foodot és balatoni borokat fesztelen, modern környezetben
- És csárdát is extra csavarral
- Tűsarkú cipő és kiskosztüm nélkül jártuk végig Füredet
1/4
Vitorlás Étterem
A füredi hajóállomás szomszédságában lévő Vitorlás étterembe valószínűleg a pazar kilátás miatt térnek be a legtöbben. A száz éves műemléképület enteriőrjét alaposan újragondolták és belül egy fesztelen, mégis modern és elegáns étterembelső fogad.
Persze nyáron mindenki a tágas teraszra vágyik, ahol a rántott fogasfilé vagy grillezett harcsaszeletek evése közben a kikötőből kifutó vitorlásokat is nyomon követheti. A balatoni halak mellett a liba-, kacsa-, csirke- és sertéshúsok is megtalálhatóak az étlapon. Nekünk a rántott csirkemellfilé sajttal, baconnel, póréhagymával töltve nyerte el a tetszésünket, ami párolt rizzsel tálalva könnyű nyári ételnek bizonyult a nagy hőségben. Az előételek 1200 és 2500 Ft, a főételek árai pedig 2500 és 5500 Ft között váltakoznak.
2/4
Matróz
Az alig pár hete megnyitott Matróznak nagy jövőt jósolunk Füreden, mert a street foodok és finger foodok világa eddig nagy ívben elkerülte a várost. A pesti Kazinczy utca egy kicsit leköltözött Füredre, és ezt a fiatalok máris nagyon díjazzák. A Tagore sétány mögötti villasor egyik kerthelyiségében meghúzódó Matróz arculatát Bonta Gáspár álmodta meg és Kövessy Szabolcs belsőépítész kivitelezte. Minden részlet az elejétől a végéig átgondolt, még a sonkatál is hal alakú fadeszkán érkezik, hogy még véletlenül se felejtsük el a közeli, Balatonnak nevezett túlméretezett víztócsát. A korábban a budapesti Boscolo Hotelben dolgozó Molnár Dávid séf pedig nap mint nap kitesz magáért az ételekkel: az etetőpultban baráti áron lehet összeválogatni a tengeri halakat és a tapas tálhoz való finomságokat.
A főételek közül a szezámos tonhal steaket és a grillezett kecskesajtot kóstoltuk, mindkettő extra ízélményt hozott, de leginkább a fekete kagylóval és vargánya rizottóval tálalt sertésszűz lopta be magát a szívünkbe. A tapas tálhoz való krémek, sajtok és húsok 500 Ft körül, a főételek árai 2500 Ft körül mozognak.
Hamarosan délelőttönként elvitelre is készítenek finger foodokból álló piknik kosarakat és behűtött italokat, ami a balatoni vitorlázók egyik állandó menüje lehet. Mi csak pár nappal a nyitás után jártunk a fedett kerthelyiségben, a fiatalos stílusú, tengerpartot idéző enteriőr és a széles borválaszték azt súgta nekünk, hogy a Matróz hamarosan a füredi éjszakai élet nagy kedvence lesz.
3/4
Baricska Csárda
Egy kicsit elszakadva a Tagorétól, a Baricska dűlő szőlősorai között bújik meg a kétszáz éves Baricska Csárda épülete. A többször újragondolt és kibővített magyaros csárda egyszerre több száz vendéget is be tud fogadni. Amolyan megkerülhetetlen legenda ez a hely, rengeteg sztorival a múltból. A Baricskában vették fel például Máté Péter Azért vannak a jó barátok című számát.
Tavaly a veszprémi Chianti Étterem tulajdonosai vették át a helyet, akik megtartották a magyaros ételkínálatot, de mindegyik ételbe került egy extra csavar. A halászléhez kínált friss kenyeret aszalt paradicsommal bolondítják meg, a sertésszűzhöz tálalt lecsó pedig inkább a mediterrán ízvilágot idézi meg. A 2-3000 Ft-os árakért a megszokott csárda adagot és jó alapanyagokból elkészített ételeket kapunk cserébe, de péntektől kezdve ne számítsunk arra, hogy előzetes foglalás nélkül itt simán asztalhoz jutunk.
A hatalmas terasz fölötti sűrű szőlőlugas nyári melegben kellemes klímát biztosít. Az ebédhez szól az élő cigányzene, a visszafogott, ízléses abroszok és a teríték azonban már modern hangulatot kölcsönöz. Az egymásra épült múlt és jelen a csárda belső terén is észrevehető. Az étterembelsőként funkcionáló eredeti parasztházból korszerűen kialakított, üvegezett veranda nyílik.