1/7
1. Várkávézó - Szigliget
A NÉBIH második, csak a vizsgálatról szóló, részletes excel táblában elérhető rangsorában a Várkávézó lett a top1, és ezzel egyáltalán nem akarunk vitatkozni. Egy fiatal srác vezeti az üzletet, aki hajnali 5-kor kezd, és egészen késő estig viszi az üzletet, és készíti a fagyikat. Gyümölcsfagyiknál az anyag fele gyümölcsből van, ami azt jelenti, hogy, mondjuk, 4 kiló szilvafagyiból 2 kiló csak a színtiszta szilva. Éppen ezért elsősorban szezonális gyümölcsökkel dolgoznak, mostani találmányuk például az, hogy a szilvafagylaltot ringlóval együtt készítik, a őszibarackhoz pedig társítanak nektarint. Mi először ettünk olyat, mintha a világ legjobb gyümölcslekvárjának lefagyasztott verzióját kaptuk volna a tölcsérbe, szóval ezt a nagybetűs fagylaltot tényleg minden rajongónak meg kell kóstolnia.
Különleges fagyi: Bármelyik gyümölcsöst érdemes kipróbálni, de főleg az őszibarackot és a szilvát.
Ár: 250 Ft
2/7
2. Florida Fagylaltozó - Balatonmáriafürdő
A Floridáról már korábban elmondtuk, hogy a déli part talán legjobb versenyzője, és a tavaszi Balaton Fagyija-verseny alatt ti is őket választottátok a közönségdíjas fagylaltozónak. Pálfi Attila és családja a „magyar emberek szájíze” szerint találja ki és készíti el fagyijait, és ez tényleg az a hely, ahol óriási a választék. Általában kb. 30 különböző fagyiból választhattok - az itt várható hosszú sor miatt legalább akad idő dönteni, hogy mit próbáljatok ki.
Különleges fagyi: A tavalyi Balaton fagyiját (Balatoni randevú) ők hozták, az ideit (Napraforgó fagyi) pedig a fotósunk szerint kiemelkedően készítik.
Ár: 210 Ft
3/7
3. Bergmann Cukrászda - Balatonfüred
Ha édességről van szó, Bergmannék már régóta megkerülhetetlenek a Balatonnál. Pár éve az egyik fiú, Ernő vette át a fagylaltszekció vezetését, miután sokat tanult a szüleitől, és elment Olaszországba is megnézni, ők hogyan csinálják ezt a műfajt. Mindegy, melyik Bergmann intézménybe tértek be, náluk egy rekesz gyümölcsfagylalt 30 százaléka lesz friss gyümölcs, és természetesen náluk sem futhattok bele 3-4 napos fagyikba. Inkább a természetes, tiszta ízekre készüljetek, legfeljebb olyan házasításokba vágnak bele, mint a mentás citrom.
Különleges fagyi: A vegán pisztácia amennyire finom, annyira nem könnyű elkészíteni, így ha éppen van náluk a pultban, menjetek rá. A másik kihagyhatatlan: egy idei újdonságuk, a gyömbéres-meggyes cékla.
Ár: 250 Ft
5/7
4. Levendula kézműves Fagylaltozó - Tihany
A tihanyi kirendeltség pontosan ugyanannak a franchise-nak a része, amit nemrég méltattunk a nagytestvérünkön egészséges fagylalt témában. Meglepő lenne, ha pont a levendulamánia otthonában, Tihanyban nem lenne üzletük. Ők a top 5-ös lista egyetlen tagja, akik láncként is fel tudtak kerülni a listára, ami mindenképp kalapemelést érdekel. Ők is szezonális gyümölcsökre esküsznek, augusztusban pl. a sárgadinnye, görögdinnye és az őszibarack kerül előtérbe.
Különleges fagyi: Ha már Tihany, és ha már levendula, nézzétek meg, nekik hogy megy ez a műfaj. Egyébként pedig mindenhol azt tapasztaltuk, hogy a szezonális gyümölcsös megoldások mindenhol mindent visznek.
Ár: 250 Ft
6/7
5. Márton Cukrászda - Balatonlelle
Pár hete írtunk cikket a két híres balatonlellei cukrászdáról, amelyben Márton úr azt hajtogatta, hogy bennük pedig semmi különleges nincs. Erre a NÉBIH vizsgálat és mi is rácáfolunk, mert a fagyijuk legalább annyira jó, amennyire régi recept alapján készítik a krémest. A Márton több mint 30 éve tölti fel minden nyáron a fagylaltos pultot, ezen a téren pedig komolyabb kísérletezőkedv, mint a klasszikus süteményeknél: van itt Főnök kedvence, kétféle Kinder-variáció, de a Lellei álom is felbukkan.
Különleges fagyi: Pont amiket itt felsoroltunk, talán még vegyük hozzá a homoktövist.
Ár: 200 Ft