Május 1-én kezdődik a tavaszi Nyitott Balaton, ami nagyon sok jó programot hoz már akkor a tó partjára, amikor még nincs dugó a 71-es úton, és a strandbüfék is legfeljebb csak próbaüzemben nyitnak ki. A Nyitott Balaton keretein belül pedig idén is meghirdették a Balaton Fagyija versenyt, amelyre tíz fagyizó jelentkezett. Megkérdeztük őket, mivel szállnak versenybe.

1/11

La Rosa Fagyizó

A La Rosánál egyelőre három fagyi van képben, ebből kettőt neveznek be az idei versenyre. Az egyik zabból, almapürével, aszalt- és friss gyümölcsökből készül. A második fagylalt házi gyömbérszörp és karamellel megbolondított vilmoskörte velő kombinációja, és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Van egy harmadik íz is képben, amely diótortát idéz lágy csokiréteggel.

2/11

Florida Fagyizó

A Florida Fagyizó meglepetéssel készül, de azért pár apróságot elárultak nekünk. Egyik fagylaltjukban a Badacsony domborzati térképet szeretnék megjeleníteni „egy mindenki által ismert alapanyag” segítségével. Ezt megbolondítják egy kis fűszerrel és „látványos díszítéssel” tennék színesebbé. A másik fagyi „letisztult és klasszikus” ízt ígér elegáns formában, így nem meglepő, hogy „az elnöki” jelzővel emlegetik.

3/11

Bringatanya

A Bringatanya csapata idén két különböző fagylaltkreációval készül a Balaton Fagyijára. Bár eddig több variációt is készítettek, de még nem döntötték el, hogy melyik két ízvilág lesz a végleges. Annyi biztos, hogy nagy szerepet kapnak majd bennük a helyi alapanyagok.

4/11

Kárpáti Fagyizó

A Kárpáti Fagyizó tulajdonosa annyit árult el, hogy egy vörösboros, szedres-meggyes csokoládéfagylalttal nevez az idei Balaton Fagyijára.

5/11

Geleta Cukrászda

Geletáék egyelőre négy fagyit tesztelnek házon belül, ebből kettőt szeretnének majd indítani a versenyen. A lehetséges befutókat elárulták: Sex On the Beach, azaz egy barackpálinkás narancsfagyi vörösáfonyával, ricotta Hubertus-likőrrel, korianderes túró naranccsal vagy pedig a Lellei Nyár névre hallgató, lellei muskotályborral főzött borkrémfagyi meggyel.

6/11

Amaretto

Az Amaretto csapatánál két ötlet van képben: az egyik egy ribizlis sajtkrémtorta-szerű megoldás, míg a másik egy étcsokis pisztáciás különlegesség lenne.

7/11

Hullám Büfé

A Hullám Büfé egyik idei indulója a Csok-íz-lak munkanév alatt fut, és mint neve is mutatja, több csokoládé variációjáról van szó. A másik, Tök jó névre hallgató kreáció neve magában rejti alapanyagát, a kiváló magyar sütőtököt.

8/11

Cappuccino Kávéház

A Cappuccino Kávéház idén egy mandula-alapú fagylalttal száll ringbe a Balaton Fagyija címért. A nevezést illetően az ihlet pedig egészen mostani és egészen helyi, hiszen Vonyarcvashegy felől Balatongyörökre jövet a napokban már lehet látni a virágba borult györöki mandulást.

9/11

Bagaméri Fagylaltozó

Idén két fagylalttal neveznek, amelyik közül az egyik egy tejes-diós gorgonzola körtés borhabbal, míg a másik – a Kardinális-szelet névre keresztelt –  egy gyakori cukrászdai sütemény fagylaltként szervírozva.

10/11

Dinasztia Cukrászda

Ők is neveztek a versenyre, méghozzá egy gyömbérszószos málnapuding-ízesítésű kreációval, amiben az „egy kis hazai, egy kis egzotikus” ötvöződik.