A Nelson legénysége Keszthely és Balatonkenese között döntött rekordot, az új legjobb idő: 3 óra 19 perc.

Megdőlt hétvégén a Keszthely és Balatonkenese közötti távon, egytestű vitorlás hajóval megtehető verseny időrekordja. A Nelson Flottalízing névre hallgató, Faar 26RR típusú, hazai tervezésű és építésű 8 méteres versenyhajó november 20-án késő este állította fel a 3 óra 19 perces új csúcsidőt

A négyfős legénységet, Varga Lajos, Rauschenberger Miklós, Pécsváradi Ákos és Scharf Máté alkotta, akik a hatalmas hullámok ellenére leküzdötték a távot. A csapatot az egyáltalán nem hétköznapi időjárás miatt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentőhajója is kísérte.

A rekorddöntő hajót a fiatal hajótervező, Déry Attila tervezte, és a teljesen magyar tulajdonú Flaar Kft. építette, róluk pont múlt héten írtuk meg, hogyan jutottak el az első feladatuktól odáig, hogy most már óceánjáró evezősöket is építenek.

A 11-szeres repülő hollandi világbajnok, Majthényi Szabolcs és csapata által 2007-ben felállított 3 óra 41 perces rekordját döntötték meg. A versenylapra 23 óra 38 perckor került a kenesei vasútállomáson a kísérlet sikerét igazoló pecsét.