Számos bicikliutat adtak át az elmúlt években a Balaton partjától távolabbi szakaszokon is, a BalatonBike365 útvonalai amellett, hogy komplex túrákká szövik össze az egészen kiterjedt tó környéki kerékpárhálózatot, megnyitott egy új, kétkerekes felfedezési lehetőséget is, aminek egyre többen hódolnak: a gravelbringázást. Egy ilyen útvonalat próbáltunk ki a nem is annyira lapos déli parton.

A reggeli órákban érkezünk a Zamárditól tizenöt percre található Alirét Vadászházhoz, ami egy eldugott ház az erdőben. A kerékpárok felkészítve utunkra, egymás mellett, precízen beállítva sorakoznak a tavaszi napfényben. Még mielőtt bárki a bringa felé venné az irányt, nem engednek el minket üres gyomorral, és terülj, terülj asztalkámmal kínálnak a vadászház hamisítatlan környezetében. Miután mindenki feltöltötte az energiakészleteit, na meg a kulacsait, átvesszük és kipróbáljuk a bringákat, majd elindulunk a somogyi erdőbe.

Szinte hullámvasút

A terep indokolja az e-bike-ot, sőt, hagyományos biciklivel bizonyos szakaszai miatt nem is szívesen ajánljuk ezt az általunk letekert, Alirét–Balatonföldvár útvonalat. Az aszfaltozott erdei út – ahol megnéztük a több száz éves, zarándokok által rendszeresen látogatott tölgyfát, a ságvári Képes-fát – után nem sokkal, letérve az aszfaltról, jött a kevéssé egyenletes, vízmosásos (de száraz) földút.

A zötykölődések közben hirtelen több, a hullámvasút magasságait idéző emelkedővel álltunk szemben, amiken elektromos mountain bike-jainkkal gyönyörű szépen átjutottunk. Ezek voltak azok a pontok, ahol a hagyományos biciklikkel elvéreztünk volna, hiába a kellő előzetes lendületadás, olyan mértékű szintkülönbségekről van szó.

Gravel

„A gravel bringázás a szabadságról szól, hiszen akár országúton, akár eldugott, murvás, járatlan utakon korlátlanul fedezhetjük fel vele a világot. A gravel bringák felépítésükben a sportos, tempós haladásra alkalmas országúti kormányt, a gyors manőverezéshez szükséges geometriát és a terepezésre alkalmas szélesebb, ballonos gumikat ötvözik, ezért ezek a biciklik kiválóan működnek aszfalton, de bármikor élvezetesen lehet tekerni velük a burkolatlan utakon is” – fogalmaz leírásában a BalatonBike365.

A terepbringázásra, „gravelezésre” kiváló teszt a cikkben szereplő déli parti útvonal, ugyanis egymást váltják az erdei utak, ösvények, a murvás, helyenként köves, vízmosásos, meredek emelkedőkkel és lejtőkkel tűzdelt szakaszok.

Valamilyen jutalom minden emelkedő után várt ránk: leginkább csodálatos panorámák, nem megszokott kilátópontokról a Balaton, a Kőröshegyi völgyhíd (ami alatt át is tekertünk). De meglepetésekből is kijutott: a BalatonBike365 csapata pop-up pikniket állított össze a legszebb kilátóponton a minden évben új évjárattal jelentkező BalatonBorok társaságában. A völgyhídhoz visszatérve pedig – stílszerűen a híd lábánál – találkozhattunk Hanák Tímeával, Európa első női hídmesterével, aki a híd átadása óta, vagyis 17 éve egyedüli őre a „Lánynak” is nevezett Kőröshegyi völgyhídnak. Tímea elmesélte, hogy kezdetben kecsessége miatt női tulajdonságokkal ruházták fel Magyarország leghosszabb hídját, innen az alternatív elnevezés is. Az már a ráadás volt, hogy éppen női hídmestert választottak hozzá. (Tímea egyébként első lányaként tekint rá, és mindennap, amikor először meglátja, szépnek találja.)

Az új tókör: 400 km

Biciklitúránk egy szakasza része a néhány hónapja kijelölt új KalandKör (KK400) nyomvonalnak. A 263 irányjelző táblával ellátott KalandKör nem a hagyományos kerékpárúton vezet, hanem a parttól távolabbi részekre is elvisz, 400 kilométeren át váltják egymást a könnyebb és a nehezebb terepszakaszok. A útvonal teljesítésével akár versenybe is szállhatunk: időbeli mérését 50 kihelyezett QR-kód is segíti, ezeket a telefonnal leolvasva akár másodperces pontossággal versenyezhetünk magunkkal, barátainkkal, sporttársainkkal.Miután a balatonföldvári BB365 Portba érve leadtuk az e-bike-okat, a balatonszemesi Kistücsök Étterem könnyű fogásaival zártuk a napot. Körülbelül 30 kilométer teljesítése után rájöttünk, hogy még mindig elképesztő felfedeznivalókat tartogat a térség, és ha valakinek eddig kétségei voltak (mint például, bevallom, néha nekem is), e-bike-kal is meg lehet élni igazán megdolgozós kihívásokat.

Bár még mindig a Balatoni Bringakör útvonalai a listavezetők, a túravezetőnk által bemutatott adatok szerint 2024 első negyedévében több mint háromezer biciklist számlált a BB365 a parttól távolabbi forgalomszámláló helyein. 

Túránkhoz hasonló útvonalak – mint a legtöbb BB365-túra – körtúrás verzióban ingyen érhetők el

(Borítókép: BalatonBike365)

Címkék