Szinte mindenhol: a hazai strandok 96%-a kiváló vagy jó minősítést kapott.

Négy év bakteriológiai vizsgálatainak eredménye alapján az ÁNTSZ összeállította a magyarországi tavaknál és folyóknál lévő strandok vízminőségi értékeléseit – közölte az MTI.

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján 205 hazai minősített strandból hat lett tűrhető, közülük a füredi Koloska Marina strandfürdő az egyetlen balatoni.

Minősítéskor figyelembe veszik a vízminőség változásait és az egészségkockázatokat is, de nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai ellenőrzik a strandokat és a szezon alatt havonta egyszer újra ellenőrzik őket. A mintavételkor megnézik a víz felületén esetlegesen lévő szennyeződéseket, a hínárosodás intenzitását, a vízvirágzást, a víz elszíneződését, zavarosodását, habzását és a szennyvíz-szennyeződéseket.

Az ÁNTSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy nem javasolt a fürdőzés nem kijelölt fürdőhelyeken, mivel a higiénés feltételek hiányában a vízminőséget nem ellenőrzik, de a közegészségügyi veszélyeken túl, a hirtelen mélyülés vagy a sodrás is veszélyes lehet.

A dokumentumból kiderül az is, hogy vannak olyan strandok, amelyek újak, vagy nincs elég mintájuk, amely alapján véleményt mondhatnának róluk: