Verekedés, önkormányzati balhé és kisvonatlopás. Évek óta háború zajlik a tihanyi városnéző vonatokért.

Olyan kisvonatháború dúl Tihanyban, amilyet csak egy szomorkás Jiri Menzel - Kusturica páros tudna együtt írni. A NOL.hu-n ma megjelent cikkből derült ki néhány részlet a két tihanyi kisvonat-üzelmeltető közötti konkurenciaharcról. Egyikük, Kántás Vince szerelvényei nem kaptak útvonalengedélyt, így elbukta a legfőbb bevételi forrásnak számító főszezont. Egyáltalán a szerelvénye sem lehetne nála, miután lefoglalta az önkormányzat, mégis ott áll a telephelyén. Arra a pletykára, hogy visszalopta, csak ennyit felelt: "Valaki visszahozta nekem."

A harc hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor pályázatot írtak ki a megállók használatára, és bár Kántás magasabb bérleti díjat ígért, nem ő nyert. A versenyhivatal visszavonatta a határozatot és bíróság is kimondta, hogy a verseny nem volt tiszta, ennek ellenére az önkormányzat továbbra is a győztesekkel dolgozik. Kántásék pedig tovább fuvarozták a turistákat, csak nem álltak be az önkormányzat megállóiba.

Tavaly új pályázatot írtak ki, amely során "el akartuk kerülni a részrehajlás látszatát" – mondja Tósoki Imre polgármester. A pályázatokat a füredi közjegyzőhöz kellett benyújtani, ahol megállapították, hogy Kántás pályázata érvénytelen. Egy tavaszi országgyűlési döntés értelmében az önkormányzat jogköre lett a közúti kisvasutak engedélyezése, így a tihanyi városvezetők rendeletet alkottak, majd annak alapján a közterület-felügyelők lefoglalták Kántás vonatát.