Egy hosszú nyár emlékezetes bulijai után süket csöndre ébredni egyszerre megnyugtató és üres érzés: a „szezonvége” cseng az ember fülében. Van egy jó hírünk: továbbra sem áll le az élet a Balatonnál, és még a MOL Nagyon Balaton programjai is kitartanak.

Kiscsillag kompkoncert, Szántód-Tihanyi rév - szeptember 10.

Hány évig tart még a nyár? – Bár nem a Pál Utcai Fiúkról, hanem a Kiscsillagról van szó, de Lecsó és a Kiscsillag zenekar többi tagja garantálja, hogy szeptember 10-én este a Balaton közepén még mindig nyár lesz. Aki ott volt, amikor legutóbb Szabó Balázs énekelte a Bájolót Tihany és Zamárdi között a Balaton közepén, az tudja, hogy mire számítson, aki pedig nem, itt megválthatja jegyét a szeptember 10-én este Tihanyból kifutó kompra. Másnap pedig lehet még jó programokat találni a környéken, például a Tihanyi PIAC placc vasárnapi régiségvásárárát.

Everness Indián Nyár, Balatonakarattya - szeptember 15.-18.

A spirituális kérdések és nagy igazságok végiggondolásához ideális környezet a Balaton partja, különösen egy csendesebb, nyárvégi időszakban. A június végi Everness Fesztivál szervezői ezért idén dupláznak és szeptember közepén egy újabb, hosszú hétvégés fesztivált rendeznek ugyanott, Balatonakarattyán. A nemzetközi sztárparádé ezúttal elmarad, szeptemberben főképp hazai előadók, közöttük Steiner Kristóf segítségével lehet majd újragondolni munkát, kapcsolatokat, életet, és feltöltődni energiával a következő nyárig és a következő Everness Fesztiválig. Ha belépőt váltanátok az indián nyár nyugalmába, a honlapjukat érdemes keresni.

Kálibuli, Köveskál - szeptember 17.

A Kálibuli az elmúlt években inkább nyitotta a nyarat, de idén átköltözött júniusból szeptemberre. És milyen jól tette. Mert mégiscsak a legjobb nyárzárás egy nyugodt, egy napos evős-boros parti a Balaton-felvidéken. A helyszín ugyanis nem változott, a degusztációs menüket és a tíz vendég borász italait ezúttal is a három népszerű köveskáli étterem udvarain lehet kóstolni. Napközben jönnek beszélgetések, workshopok, ahol a társadalmi változásoktól kezdve a lakberendezésen át a fotóművészetig minden előkerül. Este pedig – mint mindig – buli, ezúttal Rakonczai Imrével. Jegyeket még elővételben itt találtok.

Top 100 – egész évben, bárhol a Balatonnál

A legjobb balatoni éttermek, bárok egy része akkor is nyitva tart, mikor a nyár és a MOL Nagyon Balaton programok már csak az Instagram filtereinkben élnek tovább. Ezért is állítjuk minden évben össze a szerintünk legjobb balatoni éttermek, borászatok, bárok és egyéb helyek top 100-as listáját – aki novemberben felüti, az is fog találni közöttük olyan helyet, ahova betérhet egy italra vagy egy ebédre.

Kerekdomb Fesztivál, Tállya, szeptember 23-25.

Tállyát hiába keresnénk a Balaton térképén, mivel Tokaj mellett van. A Balatonnal most azonban nem csak az köti össze, hogy itt is gyönyörű a táj és nagyon jó borok készülnek. A Művészetek Völgye szervezőcsapata idén dobott egy nagyot, és a sikeres nyári fesztivált idén másodszor is megrendezi – csak éppen Tállyán, a hely jellegzetességeire hangolva. Kapolcs kötelező elemeit, a Momentán társulatot, a Kalákát, vagy a Kiscsillagot és az Anima Sound System különleges Night Sessionját ezen a hétvégén Tokaj-Hegyalján érdemes keresni. A helyszínnel és Tállya hangulatos dombjaival is hamar meg lehet barátkozni, hiszen a Balaton után a Hosszúlépés is Tállyára jön, hogy vezetett sétáikon megismerhesd a boros település gazdag múltját. Az pedig, hogy balatoni-felvidéki olaszrizling helyett tokaj-hegyaljai sárgamuskotályt töltenek a poharakba, csak addig lesz szokatlan, amíg az első korty le nem csúszik. Jegyet a honlapjukon tudtok vásárolni.

Lollapalooza Berlin, szeptember 10-11.

Berlin még Tállyánál is messzebb van a Balatontól. A MOL Nagyon Balaton App játék szerencsés nyertese azonban ezt a hétvégét másodmagával a Treptower Parkban töltheti, a Lollapalooza Berlin egyhétvégés fesztiválján. A lehetőség azonban mások előtt is nyitva, mivel erősen fogynak, de akadnak még jegyek az amerikai kultfesztivál berlini kiadására. Ha szeretnéd látni a Radioheadet, a Kings of Leont, a 1975-ot, a Milky Chancet, vagy hiányzik a Szigeten nagyot tomboló Kaiser Chiefs, akkor kattints, válts jegyet és irány Berlin.