Kikötőt építenek és fejlesztenek, hajóflottát újítanak, miközben kiállnak amellett, hogy a Balatonnak szüksége lenne egy újabb kompra.

A Balatoni hajózási Zrt. (Bahart) sikeresnek értékeli a nyári szezont: a kompon 13 százalékkal, a menetrendi hajókon 11 százalékkal nőtt a forgalom - írta az MTI a keddi szezonzáró sajtótájékoztatójuk után. Kiderült, hogy idén a balatoni kompközlekedésben 14 éves rekord dőlt meg azzal, hogy egymilliónál is több utast, és 370 ezer járművet szállítottak a járatok Szántód és Tihany között szeptember 25-ig. A személyhajókon az utasok száma meghaladta a 720 ezret, ami 69 ezres emelkedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A cégvezetők a közeljövőben várható beruházásokról beszámolva közölték: a tervek szerint bővítik a fonyódi kikötőt, felújítják a Kossuth kompot, megvalósítják az idén  megnyitott alsóörsi kikötő második ütemét, ahol már idén a bérelhető vitorláshelyek kihasználtsága 93,6 százalékos volt.

A menetrend szerinti hajózás október 23-án véget ér, a társaság a hajóindításaival mégis több Balaton parti település rendezvényéhez, programjához csatlakozik ősszel, és további bevételeket remél a rendezvényhajózásból, valamint hajóbérlésből is. A komp egész évben közlekedik, amikor nincs befagyva a Balaton.

Kollár József, a Bahart vezérigazgatója elmondta, a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő cégnél két évtizedes lemaradást kell behozni, a modernizálás a tavaly elfogadott stratégia alapján zajlik. Az általuk meghatározott hosszú távú fejlesztés 15 milliárd forintba kerülne ezen a négy területen:

  • közforgalmi kikötők megújítása
  • hajóflotta megújítása
  • Fonyód-Badacsony kompjárat megvalósítása
  • a következő évtizedek fejlesztéseinek alapjául szolgáló, kőberakóval ellátott ipari kikötő létesítése