A magaspart mozgásai miatt megcsúszott a föld a kilátó alatt.

Veszélyesen megdőlt a kilátó nyugati fele, és a járdán is hatalmas repedések tátonganak, ezért lezárták a Valkó kilátót - írja a fonyód.hu. A korlátokat alkotó műkő elemek is nagymértékben megdőltek a mögötte lévő szakadék irányába.

A kilátó sorsa emiatt kétségessé vált: minél előbb el kellene bontani a balesetek elkerülése érdekében (ami 6-8 millió forintba kerülne), de a terület támfal építése nélkül továbbra is kiszámíthatatlan lenne. Erre azonban a helyi önkormányzatnak nincs pénze, ráadásul a terület állami tulajdonban van, így engedély nélkül nem is nyúlhatnak hozzá. Állami vagy uniós forrásra számítanak a terület hosszú távú rendezéséhez, ez viszont elérheti akár a 100-200 millió forintos összeget is.

A terület megmentése és a kilátó mielőbbi visszahelyezése nem csak turisztikai szempontból lenne kiemelkedően fontos, hanem akár természetvédelmi beruházásként is tekinthetnének rá. A kilátót a Balaton egyik ismert - és kicsit ijesztő - helyszíne, a Kripta Villa mellett találjátok közvetlenül.

Mi tavaly ősszel még ilyen képet tudtunk készíteni innen: