Megnőtt a tóparti fejlesztésekre szánt összeg, az eredeti terveket a Magyar Turisztikai Ügynökség vizsgálja felül.

Idén tavasszal vonta vissza a kormány azt az elfogadott határozatot, amiben a balatoni fejlesztések pénzügyi keretét rögzítették. A Balatoni Fejlesztési Tanács december 9-i ülésén rögzítettek szerint a visszavonás oka az volt, hogy a fejlesztési keret uniós és hazai forrásokból származik, ezek aránya azonban megváltozott. A korábban tervezett 24 milliárdhoz képest 103,5 milliárd forintra nő a hazai hozzájárulás a Balaton-fejlesztési programhoz. Ezt a jövő évi, már elfogadott költségvetésbe kellett beilleszteni, ezért a gazdasági kabinet utóegyeztetést rendelt el - írja a sonline.hu.

A cél továbbra is az egységes Balaton brand kialakítása, illetve a tó turisztikai desztinációként való kezelése, a terven belül azonban történtek átcsoportosítások: a közlekedésre szánt keret nőtt, a vízminőség javítását célzó projekt nem uniós, hanem hazai forrásokból valósulhat meg, a szociális üdültetésre szánt forrás pedig csökkent.

Összességében 367 milliárdosra nőtt a régióra szánt keret, amiből 263,5 milliárd uniós, 103,5 milliárd forint pedig hazai forrásból származik. Ez az összeg az eredeti tervekhez képest 15-20%-kal több forrást jelent. A beruházás, méretei miatt kiemelt állami turisztikai beruházásként kerül bele az újonnan elfogadott nemzeti turizmusfejlesztési törvénybe.