Siófoktól Alsóörsig 3,5 óra alatt csúszott át a Balatonon egy háromfős csapat. Sok szépet láttak, de ne kövessük a példájukat.

A január 21-22-i hétvégére olyan vastagra – a part közelében 30 centiméteresre – hízott a Balaton jege, hogy Orbán Kinga és háromfős kis csapata úgy döntött, Siófoktól Alsóörsig a tavat átszelve teszik meg az utat.

11 kilométeres út első 3-4 kilométerét korcsolyázva tették meg, majd bakancsra váltottak a jég változatossága és a rianások miatt. Az északi parthoz közeledve, az utolsó 2 kilométerre ismét fel tudták húzni a korcsolyákat. Összesen 3,5 óra alatt tették meg a távot.

"A barátaim megfelelő mentőeszközökről is gondoskodtak, hogy ne történhessen baj. Egyedül és hozzá nem értőként ez veszélyes lett volna. Nagyon szép volt. Hihetetlen, mennyi formája van a jégnek." - nyilatkozta az útról a fiatal lány. Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha bárki kedvet kapott volna ahhoz, hogy ilyen módon keljen át a tavon, ne tegye. A vastag jég ellenére ez egy nagyon veszélyes vállalkozás.

Horváth Ákos a jégpáncéllal kapcsolatban azt mondta az sonline.hu-nak, hogy a jég hízása ennél a vastagságnál lelassul, sokkal vastagabb már nem igen lesz. Utoljára ilyen jó jeget pedig a 90-es években látott.