Továbbra is napirenden van a balatoni hal kereskedelmének kérdése. Gasztroberkekben egy kiaknázatlan lehetőséget látnak benne, mások a tó egyensúlyának megzavarását.

Az eddigi abszurd helyzetet, hogy nem lehet balatoni halat kapni, hivatott feloldani az a balatoni halhelyzetről szóló anyag, amit a Földművelésügyi Minisztériumba juttatott el a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és Balatoni Kör a tavalyi év végén - írja az sonline.hu. A tanulmány a balatoni halat, mint gasztronómiai alapanyagot és régiós terméket járja körbe. A céljuk vele az, hogy a tó körüli vendéglátóhelyeken újra lehessen kapni (törvényesen) igazi helyi halat. Helyi viszonylatban, ha a minisztérium feloldaná a halászatról és felvásárlásról szóló tiltást, felkerülhetne a balatoni bor, az angus marha és a vászolyi sajt mellé a hal is, mint a területre jellemző termék.

A javaslatra egyelőre nem érkezett még válasz a tárcától, holott Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke szerint az engedélyezés sok pozitívummal járna. A balatoni hal meghatározó értéke a környéknek, hiszen gazdasági, turisztikai és marketing vetülete is van. Ökológiai és állományi károkat okozni azonban senkinek nem célja, így egy ésszerű és korrekt megoldást szeretnének találni, olyat, ami mindenki számára elfogadható.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezetője, Szári Zsolt a sonline.hu-nak elmondta, ahhoz, hogy újra lehessen enni környékbeli halat, újra engedélyezni kellene a gazdasági célú halászatot a tavon, mert a horgászoktól való felvásárlást képtelenségnek tartja – mivel az nem gazdasági célú tevékenység. Véleménye szerint ezzel azonban felborulna a tó érzékeny egyensúlya, és újrakezdődne a kizsákmányolása – ennek megakadályozására született eredetileg a 2016-os, halászatot tiltó törvény.

A Balatoni Szövetség állásfoglalása szerint az egyik megoldás az lehetne, ha visszatérnének az „úsztatott” pontyok értékesítésére. A halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, aminek eredményeképpen a halak íze megegyezővé válna a Balatonban élő halakéval. Ezt a módszert tengereken és más olyan tavakban is alkalmazzák, ahol ugyancsak megszüntették a halászatot.