Háromszáz önkéntes elsősegélynyújtó érkezik a tóhoz a nyár folyamán – olyan túljelentkezés volt, hogy válogatni kellett.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója június 29-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elindul a 2017-es balatoni elsősegélynyújtó szolgálat: tizenkét part menti település – Alsóörs, Balatonudvari, Révfülöp, Badacsony, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonföldvár –  tizennyolc strandján segít csaknem háromszáz önkéntes fiatal augusztus 20-ig minden nap 10:00 és 18:00 között. A főigazgató „hétköznapi hősöknek” nevezte az önkénteseket, akiket túljelentkezés miatt válogatni kellett.

A fiatalok a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják majd el. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy „a bajban minden perc számít”, hiszen „a mentők öt perc alatt nem tudnak kiérni”, azonban az önkéntesek jelenléte a kiérkezésig életben tarthatja a beteget. A tavalyi szezon során 2710 esetben tudtak segíteni, sőt, egyszer életet is mentettek.