Üdülő- vagy horgásztó-e a Balaton? Tényleg a mediterránhoz közeledünk? Mennyire ritkul a halállomány? Ezekre a kérdésekre is válaszoltak októberben a szakértők.

Október 4. és 6. között tartották Tihanyban, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetében a LIX. Hidrobiológus Napokat, amelynek több mint negyven előadója válaszolt a fenti kérdésekre. A hirbalaton.hu beszámolója szerint több díjat is kiosztottak a kutatásaikat bemutató szakemberek között.

„Míg a csapadékesemények darabszáma csökkent az elmúlt évtizedekben, az ezekben megjelenő csapadék intenzitása – a lehullás hirtelensége – növekedett és ennek a tendenciának a folytatása valószínűsíthető” – mondta el Bozó László akadémikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat tanácsadója, aki a szélsőségek globális változását emelte ki és hozzáfűzte, hogy a Kárpát-medencében jelentős csapadékok és az aszályos szakaszok száma egyaránt megnövekedhet.

Bíró Péter akadémikus, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója elmondta, hogy a jelenlegi tiszta tóvíz egyik hatása a halállomány ritkulása, de a meglévő fajok jobban érzik magukat. Hozzáfűzte, hogy bár az állomány már csak mesterséges, tömeges telepítések révén tartható fenn, a Balaton elsősorban üdülőtó, így a vizének tisztának kell lennie. Az intézet tevékenységét szerinte sikertörténetként lehet elkönyvelni: „Ilyen kevés pénzből, ilyen rövid idő alatt ilyen vizet még sehol a világon nem sikerült megtisztítani.”