Az október óta gyűrűződő vitában a Bahart, az önkormányzat és a korábbi cégvezető után megszólaltak az érintett vendéglátósok is.

Október elején kezdődött el a balatonföldvári kikötő felújításával kapcsolatos területrendezési vita, amelyről akkor hírt is adtunk. Kis híján egy hónappal később a Bahart közleményt adott ki, miszerint a kialakult vita mögött magánérdekek állnak. Erre reagálva nyilatkozott a vállalat korábbi vezetője, Horváth Gyula, miközben Holovits Huba polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat fontolgatja a nyomozóhatóság felkeresését is. Ezek után érkezett meg szerkesztőségünkbe az érintett vendéglátóhelyek tulajdonosainak közleménye.

„A sajtóközlemények és sajtóhírek azt a hamis látszatot keltik, mintha a balatonföldvári kikötő fejlesztését, ezzel párhuzamosan pedig a város fejlődését mi, üzlettulajdonosok szándékosan, egyéni érdekeink mentén akadályoznánk” – olvasható a közleményben, amit a Kárpáti Fagyizót, a Marina Gyrost és a Fapuma Lángosozót képviselő dr. Pavlek Tündétől kaptuk meg, aki kísérőüzenetében kifejtette, hogy a tulajdonosokat egyetlen cikk vagy közlemény megjelenése előtt sem keresték meg. A közleményhez építési és használatbavételi engedélyeket, tulajdoni lapokat és tervrajzokat is csatoltak.

A levél legfontosabb megállapításai az alábbiak:

  • Az érintettek a kikötő bejáratánál lévő üzlethelyiségeket nem bérlik „százforintos négyzetméter áron”, hanem azok tulajdonosai.
  • Az üzletek 1985-ben engedéllyel létesültek, nyilvántartásban szerepelnek és a bejegyzéshez szükséges egyéb engedélyeket az önkormányzat adta ki 2004-ben.
  • A tulajdonjogok többször is gazdát cseréltek – legutóbb 2014-ben –, azonban a Bahart egyszer sem élt elővásárlási jogával.
  • A külső teraszbérletekre kifizetett bérleti díjak eddig több milliós nagyságrendben jelentettek bevételt a Bahartnak.
  • A tulajdonosok kezdeményeztek egyeztetést az önkormányzattal és a vállalattal, de egyik sem volt hajlandó tárgyalni velük.