Egyre több szó esik arról, hogy az igényes gasztronómia a minőségi alapanyagoknál kezdődik, ezért 2017-ben is megválasztották az év balatoni alapanyagait: idén ezek a keszthelyi tokhal és a töreki bab lettek.
Szauer Judit és Budavári Dóra, a Balatoni Gasztrotérkép alapítóinak kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze balatoni szakemberek abból a célból, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, amelyek a figyelemreméltóak a régió gasztronómiájában – akkor a fenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki győztesen.
Az alapanyagok termelőit tavalyhoz hasonlóan idén is megnevezték, így a Halház Kft. keszthelyi tokhalát és Fodor „Csicsókás” Lajos (ő szerepel a cover fotón) töreki babját ajánlják. „Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik” – írják közleményükben.
A folyamat első szakaszában a szervezők a Gasztrotérképen szereplő helyeket megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat.
A tizenkét fős zsűri tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat. „A tokhal a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga, hússzerkezete miatt könnyen lehet vele dolgozni. Száraz fehér borok, rozék és balatoni vörösborok mellé is kiváló, ráadásul sokszínűen felhasználható” – mondta a Gundel Károly-életműdíjas Jakabffy László, a Balatoni Gasztrotérkép szakmai tanácsadója.
A töreki Zalán-babot a Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs ajánlotta, a zsűritagok pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevésbé ismert termelőt és egy zöldséget, mivel egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre is.
A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben, ugyanis ezekből az alapanyagokból készülnek majd a táblás ajánlatok az alábbi éttermekben.
- Alsóörs Marina
- Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
- Bock Bistro (Vonyarcvashegy)
- Chateau Visz
- Fenyves Yacht Club
- Gianpiero's (Balatonboglár)
- GUSTO13 (Veszprém)
- Káli Art Inn (Köveskál)
- Kistücsök (Balatonszemes)
- Kővirág (Köveskál)
- Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
- Laposa Borterasz (Badacsonytomaj)
- Mala Garden (Siófok)
- MÁRGA Bisztró (Csopak)
- Morzsa Bisztró (Balatonfüred)
- Neked Főztem (Zánka)
- Nem Kacsa (Balatonfüred)
- Pántlika Pincészet (Dörgicse)
- Pláne (Badacsonytomaj)
- Sáfránkert (Paloznak)
- Terazza Bistro & Bar (Sümeg)
- Tilia, a badacsonyi borvendéglő
- Villa Kabala (Szigliget)
- Villa Vitae (Balatonfüred)
- Vígmolnár Csárda (Csopak)