Varga Viola és Nemes Anita foglalkoztatókönyv-sorozata, a Barangoló legújabb része a Balatonhoz repíti el olvasóit, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak hasznos lehet. A könyv a Balaton-felvidék különböző városait és izgalmas területeit mutatja be. Az ismeretterjesztő részek interaktívak, így játék közben lehet érdekességeket tanulni a kötetből.

Már a borítót nézve nemcsak a klasszikus motívumok – vitorla, nádas, reklámszöveget húzó repülő és a Tihanyi Bencés Apátság –, hanem a színvilág is tökéletesen idézi a balatoni életérzést. 

„A Barangolókra jellemző egy pasztelles, kevésbé harsány színvilág” – jellemzi a könyvsorozatot Nemes Anita, a Barangoló a Balaton-felvidéken című kötet illusztrátora. Hasonló a helyzet itt is, a legjellemzőbb öt színt és ezek árnyalatait vitte végig a könyvön, amire a valósághű és az enyhén absztrakt ábrázolásformák keveredése jellemző.

A rajzolás és színezés mellett érdekes adatokat ismerhetünk meg a tóról, az élővilágról. Külön oldalpár foglalkozik Veszprémmel, Balatonfüreddel, Tihannyal, a Hegyestűvel, a Theodora-forrással, Salfölddel vagy például a Badacsonnyal. Nagyon izgalmas, hogy az 1960-as évek újszerű építészete és formái is helyet kaptak, ami Anita egyik kedvenc része. A könyv közepén egy kihajtogatható térkép is van, aminek színezésében csak a fantázia szabhat határt.

A közös munkát szerelemprojektként tartják számon. Varga Viola művészettörténészként végzett, és a Szépművészeti Múzeumban dolgozik múzeumpedagógusként. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek a lehető korábban tanuljanak képzőművészet, kultúrát. Nemes Anita felnőtt- és gyermekillusztrációkat készít, több ismeretterjesztő könyvet rajzolt már. Küldetése, hogy rajzaival szórakoztatóan tudjon információt átadni életkortól függetlenül.

Viola és Anita könyvében az egész család játszva ismerheti meg a látványosságokat. A gyerekek bárhová firkálhatnak, ezt a szabadságot próbálják nekik megmutatni.

Barangoló a Balaton-felvidéken

  • Móra Könyvkiadó
  • 48 oldal
  • 3499 Ft

(Borítókép: Ispán Zsófia)

Címkék