Fabábúkkal játszható kooperatív társasjátékot hoztak létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói, melynek témája és célja egy és ugyanaz: a Balaton megmentése.

A SAVE THE LAKE című, a MOME hallgatói által fejlesztett kooperatív társasjáték célja az intelligens és fenntartható tájhasználat megvalósítása a balatoni régióban. A játékosok különböző szerepekbe bújva közösségként próbálják elérni ezt a célt (a játékban résztvevők vagy együtt nyernek, vagy együtt veszítenek).

A megfelelő lépések megfelelő időben történő megválasztása biztosíthatja a játékosok számára a győzelmet és a balatoni régió ökopontjának magas szinten tartását, olvasható az egyetem társasjátékot bemutató közleményében. „Ebben a játékban bárki kipróbálhatja magát a balatoni tájjal kapcsolatos döntési helyzetekben. A vagyonunkkal, mindnyájunk természeti tőkéjével gazdálkodva, a tó körüli helyeket felfedezve és kiépítve eljátszhatjuk, milyen lenne a Balaton jövője, ha rajtunk múlna. Rajtunk is múlik” – mondta a társasjátékról Dr. Zlinszky András, ökológus, a PAD Alapítvány – szabadonbalaton tagja.

A társasjátékot a MOME hallgatói, Csizmadia Fanni, Farkas Anita, Turi András fejlesztették. Szakmai partnere Lencse Máté játéktervező, grafikai tervezője Szabó É. Evu, a MOME hallgatója, a kivitelezést vezető partnere Hegyi Béla, a MOME oktatója, projektvezetője Szalontai Ábel, a MOME egyetemi tanára, a szakmai vezető pedig Szentandrási Dóra (MOME Balatorium).

A SAVE THE LAKE társasjátékot a MOME BALATORIUM programja pedagógiai segédeszközként edukációs célokra fejlesztette, kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül.

A projekt fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, szakértői támogatója a PAD Alapítvány.

Címkék