Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség néhány napja közzétett jelentése szerint egész Európában a legtöbb strand vízminősége jó, vagy kiváló értékelést kapott. A Balatonnál ugyanez a helyzet, de van három olyan strand, amelyeknél a víz csak a tűrhető szintet ütötte meg.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség több mint 21 ezer fürdőhelyet vizsgált meg az EU-ban, hazánkban pedig összesen 244 fürdőhelyet vizét vették mikroszkóp alá. Jó hír, hogy a vizsgált hazai fürdőhelyek 77 százaléka kiváló, további 18 százaléka pedig jó minősítést kapott.

Az viszont már nem olyan jó hír számunkra, hogy a Balaton partján az alábbi három strandnál a tűrhető kategóriába sorolták a víz minőségét:

  • Koloska Marina Strandfürdő (tavaly kiváló minősítést kapott)
  • Diási Játékstrand (tavaly is tűrhető minősítést kapott)
  • Alsógyenesi Strand (tavaly is tűrhető volt a minősítés)

Kicsit fura helyzet ez Gyenesdiás esetében, mert a családbarát, a kisgyerekeket minden elképzelhető játékelemmel és pancsoló öböllel kiszolgáló Diási Játékstrand évek óta szerepel a Balaton legjobb strandjai között, a Keszthelyi-öbölben fekvő strand vizét is a tűrhető kategóriába sorolták. És sajnos a Gyenesen nyaralók akkor sem fognak jobban járni, ha egy stranddal arrébb, az alsógyenesi strandon pancsolnak a Balatonban, mert a jelentés szerint itt is csak a minimális vízminőségi követelményeknek felel meg a víz.