A Gault&Millau a világ egyik legismertebb vendéglátóhelyek értékelésével foglalkozó kiadványa. Franciaországból indult a 60-as években, azóta pedig ugyanannyira elterjedt az ő osztályozási rendszerük, mint a Michelin Guide csillagjai. Magyarországon már 5. éve működik a kalauz Molnár B. Tamás főszerkesztésével, a napokban jelent meg legújabb, Magyarország 2017 című kiadványuk. Ebben összesen 231 hazai éttermet, 244 szállodát és 576 bort mutatnak be.
A 2017-es kiadvány országos toplistáját idén is a budapesti helyek uralják, de sok balatoni étterem, borászat és szálloda is jó osztályzatokat kapott, elmondjuk, kiket tartanak legjobbnak a Gault&Millau anonim tesztelői.
Étterem
Az éttermeknél elsősorban a konyha teljesítményét értékelték: a felhasznált alapanyagok minőségét, az elkészítés szakszerűségét, az ízharmóniát és az arányosságot, a kreativitást, a tálalást és a szervizt. A 11-12 pont a jó szívvel ajánlható, a 13-14 a jó, a 15-16 a nagyon jó, a 17-18 pedig a kiemelkedő konyhát jelenti.
A Kistücsök és a Chianti már régóta vezeti az élmezőnyt, de néhány kellemes meglepetéssel is találkozhatunk a listán, például a tihanyi Apáti Étterem és a balatonszéplaki Rozmaring Kiskert Vendéglő is bekerült a legjobbak közé. Szintén meglepetés, hogy a Magyar Konyha által az északi parton legjobbnak rangsorolt Sparhelt Bisztró náluk még a top 16-ba sem fért be.
A 16 legmagasabb pontszámot elért balatoni étterem:
- Kistücsök Étterem (Balatonszemes) 14 pont
- Chianti Étterem (Veszprém) 13 pont
- Pura Vida Dine (Tapolca) 13 pont
- Apáti Étterem és Kávézó (Tihany-Sajkod) 12 pont
- Oliva Étterem (Veszprém) 12 pont
- Kővirág Étel-Ital-Ágy (Köveskál) 12 pont
- Bock Bisztró Balaton (Vonyarcvashegy) 11 pont
- Farm Inn Fogadó (Zalacsány) 11 pont
- Malackrumpli Bisztró (Balatonfüred) 11 pont
- Márga Bisztró (Csopak) 11 pont
- Nem Kacsa Étterem (Balatonfüred) 11 pont
- Öreg Harang Borozó (Hévíz) 11 pont
- Paletta Bisztró (Keszthely) 11 pont
- Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria (Siófok-Balatonszéplak) 11 pont
- Söptei Pincészet és Étterem (Csopak) 11 pont
- Villa Medici (Veszprém) 11 pont
Borászat
A csopaki Jásdi Pincészet és a somlói Kreinbacher Birtok kapta a legjobb értékelést idén a Gault Millau-tól, mindkettőjüket négy "szőlőfürttel" díjazták. Ennél jóval több, 14 pincészet kapott három "szőlőfürtöt", így összesen 16 pincészet kapott kifejezetten jó értékelést a Balatoni Borrégióból. Ennél több hasonlóan jó osztályzattal bíró pincészetet csak a Tokaji Borrégióban találtak. Az értékelésük szempontjairól itt olvashattok bővebben.
Ők kaptak négy szőlőfürtöt:
- Jásdi Pincészet (Csopak)
- Kreinbacher Birtok (Somló)
Ők kaptak három szőlőfürtöt:
- Bakó Ambrus Pincészete (Badacsonytomaj)
- Bujdosó Pincészet (Balatonlelle)
- Fekete Pince (Somlójenő)
- Figula Pincészet (Balatonfüred)
- Györgykovács Pincészet (Somlóvásárhely)
- 2HA Szőlőbirtok és Pincészet (Szent György-hegy)
- Kislaki Bormanufaktúra (Balatonboglár-Szőlőskislak)
- Konyári Pincészet (Balatonlelle)
- Laposa Borbirtok (Badacsony)
- Légli Szőlőbirtok és Borászat (Balatonboglár)
- Somlói Apátsági Pince (Somlóvásárhely)
- Szent Donát Birtok (Csopak)
- Villa Sandahl (Badacsony)
- Villa Tolnay Borház (Gyulakeszi)
Szálloda
A hazai top szállodák közé a Balatontól 10 kilométerre fekvő luxus kastélyhotel, a Château Visz került be, ami azért is nagy dolog, mert csupán 5 hotel kapott ilyen értékelést. Több mint húsz Balaton körüli hotel, kúria és villa nyerte el a nemzetközi színvonalú, kitűnő szálloda minősítést, itt látható, hogy pontosan kikről van szó.