Siófok volt a második legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban a Szallas.hu adatai szerint, de Balatonfüred és Hévíz is bekerült a top 10-be.

A kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2016-ban rekordévvel zárjon a belföldi turizmus a tavalyi évben összesen 16 milliárd forint értékben szállást közvetítő Szallas.hu  felmérése szerint. A forgalom bő 10 százalékot nőtt 2015-höz képest, és minden ötödik belföldi szállást mobil eszközről foglaltunk, ami jelentős változás az eddigi évekhez képest.

A szállásadók éves árbevételének több mint a fele a nyári hónapokra esett, és 2016-ban még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy 1-2 napra iktattak be pihenőt, az átlagos vendégéjszakák számában itt figyelhető meg jelentősebb növekedés. A legtöbben továbbra is Budapestre, Siófokra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába. 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ez esetben 51 732 forint volt. Tavaly a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált, míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintba került. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

2017-ben a belföldi szálláshelyek és települések a várható áremelkedés okán egyre nagyobb versenyben lesznek a környező országok turisztikai célpontjaival, így kulcskérdés lesz, hogy az emelkedő forgalmat a megfelelő fejlesztés tudja-e tovább növelni, vagy a belföldi vendégek újra a külföldi utazás felé fordulnak” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, egyre fontosabb, hogy egy-egy szállásadó milyen programokat biztosít az odalátogató turistáknak.