A tóparti városok többsége adónöveléssel ellensúlyozza az elvesztett támogatást, Balatonföldváron fizetős szolgáltatásokat vezetnek be.

Csökkentették az idegenforgalmi adóért járó állami támogatást. A településeknek eddig 1,55 forint járt a vendégéjszakákért szedett adó minden forintja után, idén januártól viszont csak a korábbi összeg kétharmadát kapják meg. A turizmusból élő városok több milliós bevételt veszítenek el, amit adóemeléssel vagy drágább szolgáltatások bevezetésével tudnak kiegyenlíteni.

Zamárdiban, Balatonszemesen és Balatonfűzfőn is 450 forintra emelték az egy éjszakáért fizetendő idegenforgalmi adót. A veol.hu értesülése szerint Balatonfűzfő a megemelt összeggel is csak részben tudja pótolni a kieső 3,5 millió forintot, ezért a városvezetés a strandbelépők kedvezményeinek módosításán gondolkozik.

Balatonfüreden 470, Balatonalmádiban 490 forintot kell fizetnünk az idei szezontól. A hirbalaton.hu szerint Alsóörs, Balatonfüred, Paloznak és Csopak vezetői közös megegyezéssel határoztak meg 500 forintos adót, valamint Tapolcán és Tihanyban is ekkora összegre számíthatunk.

Szigligetet kevésbé terheli meg a bevételkiesés, így a város nem módosít a korábbi 330 forintos adón. Révfülöp veszteségét ellensúlyozza a strandokra szánt kétszer 28 milliós fejlesztési támogatás, így a nagyközségben továbbra is 400 forintot kell fizetnünk. Siófokon szintén 400 forintot kérnek el éjszakánként. Hévízen és Badacsonytomajon egyelőre megtartják a 450 forintos adót, és a szolgáltatások árát sem növelik.