Hárommillió olyan felnőtt van Magyarországon, akik vágyaik ellenére nem jutnak el a Balatonhoz.

Az Index megbízásából a Závecz Research reprezentatív mintán vizsgálta a magyar társadalom balatoni nyaralással kapcsolatos szokásait. Országosan 1000 embert kérdeztek meg telefonon.

„Az iskolázottság emelkedésével látványosan emelkedik, az életkor növekedésével pedig jelentősen csökken azok aránya, akik a Balatonon nyaralnak.” – olvasható a cikkükben, amelyből kiderül, hogy az alapfokú végzettségűek és a 60 évesnél idősebbek háromnegyedének, a falvakban élők hattizedének öt éve nem volt lehetősége nyaralni a Balatonnál. A két halmaz metszetében lévők – az „idős, alacsony státuszú, községben élő emberek” – körében ez az arány 88%.

Akkor felmerül a kérdés, hogy kik töltik meg a Balatont? A diplomások háromnegyede, a 30 év alattiak nyolctizede és a budapestiek kétharmada.

A tavalyi és az idei évet nézve megállapítja a cikk, hogy „a magyarok többsége mostanában nem járt a Balatonnál, és a rendszeres nyaralók aránya eléggé kicsi”. A felnőttek kétharmada, a 60 év alattiak 83 százaléka, az alapfokú végzettségűek 85 százaléka se tavaly, se idén nem jutott el a Balatonhoz, összességében pedig a magyarok 40 százalékának a nyaralás tavaly és idén is kimaradt az életéből.

Ez rímel az Eurostat július 31-én nyilvánosságra hozott kutatására, amely szerint „a lakosság több mint fele (50,7 százalék) nyilatkozott úgy, hogy nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást”.

2016-ban a magyarok 53 százaléka, 2017-ben 48 százaléka ment el vagy megy nyaralni valahová, így a tervezett pihenés lehetősége két csoportra bontja a magyarokat: „a többségnek, de legalábbis a relatív többségnek van módja a hétköznapoktól eltérő közegben való pihenésre – ez a fővárosiak, az 50 év alattiak, az érettségizettek és a diplomások társadalma”, míg „a 60 év felettiek és az alapfokú képzettségűek világában nem jellemző a nyaralás”.

Az adatokból az látszik, hogy miközben a lakosság négytizede mindkét esztendőben volt nyaralni, az emberek ugyanekkora hányada egyik évben sem.

Ha az emberek anyagi lehetőségei megengednék, akkor is a Balatont választanák elsősorban, azok 77 százaléka pedig, akik az elmúlt öt évben nem voltak, nagyon szeretnének elmenni oda. „Azaz hárommillió olyan felnőtt van Magyarországon, akik vágyaik ellenére nem jutnak el a Balatonhoz. [...] Az idősek és az alacsony iskolai végzettségűek kétharmada, a községekben élők fele, a Balatontól messzebb (a Dunától keletre) élők bő négytizede szeretne elmenni a Balatonhoz, de az elmúlt öt évben nem volt erre lehetőségük.”