Természetesen jól is lakhatunk a betonüzemből vendéglátóhellyé alakított B-üzemben.

A borairól is híres balatoni tanúhegyen, Szent György-hegyen található Gilvesy Pincészetben néhány évvel ezelőtt megszűnt a vendéglátás, pontosabban átköltözött a 10 perc autóútra lévő Nemesgulácsra. Itt nyílt meg 2021-ben Gilvesy vinotékája, ahová egy fülledt nyári délutánon érkeztünk meg.

B-üzem

Aki szereti a romkocsmákat vagy az ipari, az elhagyatott helyek újjáélesztését, annak felcsillanhat a szeme, amint meglátja az épületet, ugyanis itt egy korábbi betonüzem (innen a név is) épületét találjuk, ráadásul a vasútállomás mellett, így autó nélkül is el lehet jutni hozzájuk.

Beljebb lépve sem tűnik el a korábbi funkció nyoma, az indusztriális stílusba egyedülállóan passzoló eredeti falak, szépen belécezett, de el nem rejtett szerelőakna és a régi plakátok együtt alkotnak olyan miliőt, amiben a megszólaló bakelitlemez és a végtelenül kreatív címkéjű borok már csak ráadásként ejtenek rabul.

Pizza helyett Vánkos

Aki korábban már járt itt, megszokhatta a budapesti Telep nápolyi pizzáit, idéntől azonban új üzemeltetői vannak a helynek: a badacsonyörsi Vánkost is működtető páros, Petykó István és Sipos Réka vette át a B-üzemet.

2024-ben az Év Vega Strandétele címet a Vánkos nyerte, a Petykó Istvánék által nevezett patisszon kukoricahabbal nevű étellel. 

Istvánék hozták magukkal a saját konyhájukat, és azt, amit a Vánkosban is képviselnek, emellett a Gilvesy brand és borok ugyanúgy ott vannak.

„Ugyanaz maradt fókuszban, hogy legyen egy jó kis közösségi tér, legyenek programok, ne csak hétvégén, hanem akár hétköznap is, és ne csak evés-ivás, hanem valami kis értékteremtő dolog” – meséli a We Love Balatonnak Réka.

Gasztroprogramok vendégséfekkel, kiállítás vagy éppen DJ-s bulik, mindig készülnek valamilyen eseménnyel. Panorámás teraszuk is éppen most bővült.

A levehetetlen pörkölt

„Régen beszéltük egy barátommal, hogy miért van az, hogy minden borbárban kenyér van, meg olívaolaj, és hogy miért nincs egy ilyen rendes pörkölt, amit tudunk tunkolni” – avat be István, hozzátéve, hogy náluk márpedig elérhetők az ilyen típusú ételek. Állandó étlapjuk ugyan nincs, de mindig készül náluk valamilyen melegétel (ezek árai 3-4 ezer forint körül mozognak mindig). Az említett pörkölt például népszerű marhapofából, csirkezúzából, de – mint meséli – a körömpörköltet is nagyon szeretik a vendégek. Persze esetükben nem óriási adag pörköltre kell gondolni, hanem a small plate koncepcióba illeszkedő, kisebb mennyiségre.

„Az a cél, hogy ha jönnek bort kóstolni, akkor tudjanak csipegetni mellé, de ha éhesebbek, akkor két-három-négy ételt kirendelnek, és tök jóllaknak” – teszi hozzá István.

Mi az utóbbi kínálatot teszteltük ottjártunkkor: a színes, kifinomultan tálalt tányérokon különböző módon feldolgozott (leggyakrabban fermentált) zöldségekkel találkoztunk, a cukkinis lecsótól (3450 forint) kezdve a karalábésalátáig (2850 forint). A Szent György-hegyi Búzalelke kovászos kenyér mindegyikhez szuperül passzol, de nem mehetünk el szó nélkül a karalábé mellé választott pecsenyebogyó mellett sem, ami gyakran magyar kapriként emlegetett fermentált, éretlen roppanós szőlő.

Szintén új tapasztalás a közönségkedvenc mangalicakrokett (3250 forint), amiben többek között tépett mangalica, majonéz és Sümegről érkező Ranolder sajt van. Mitől krokett mégis?

Amit mi egyszerű burgonyakrokettként ismerünk, az a spanyolok, a portugálok szerint nem a burgonya miatt krokett, hanem a formája és az elkészítési módja miatt. „Itt a tépett húst beforgatjuk egy nagyon sűrű besamelbe, kidermesztjük, és az van bepanírozva, és így van kisütve. Bor mellé nagyon jó, de amúgy jól is lehet vele lakni” – részletezi István.

Tekeresvölgyi sajtokat is rendszeresen használnak, a zöldségesük pedig nagyon bevált helyben, de a tapolcai pisztrángot és a várvölgyi Farm54-től érkező angus marhákat is szeretik. Hozzáteszik, hogy azzal a koncepcióval, amit képviselnek, könnyű is a helyi beszállítókra hagyatkozni:

„Mivel nincs fix étlapunk, nem kell ugyanazt adnunk, hanem tudunk igazodni, hiszen a legtöbb tételünk hetente, kéthetente, pont a zöldségek múlásával változnak.”

Két-három zöldséges étellel tehát minimum készülnek, ezenkívül a mangalicakrokett és a rántott csirkecsíkok, amik levehetetlen tételek. Snackekből például borecetes csipsz, olívaolaj, olívabogyó mindig van, de gyakori mostanában a finocchiona (édesköményes sertés-)szalámi is és a szendvicsek.

István és Réka – még a Vánkos miatt – három éve költöztek a Balatonra. A B-üzem október 31-ig biztos, hogy nyitva lesz, a téli időszakban pedig rendezvények idejére nyit ki. De a tervek szerint a közeljövőben további újdonságok és kínálatbővülés várható.

Elérhetőség

Gilvesy Vinotéka – B-üzem

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék