Láttál már múzeumban kiállított sült hekket és búzatáblát? Jártál már barokk kastélyban és reneszánsz szexpanoptikumban? Tudtad, hogy a magyar parlamentet megépítették csigaházakból? Ha nem, akkor ezeket mind megtalálod a Balaton partján, Keszthelyen. Ajánlatok múzeummániásoknak és múzeumoktól rettegőknek.

„Az emlékházban bűz van, mert ott régen nem lakik senki, csak az emlék” – mondta Hajós András, és az agresszív teremőr nénis osztálykirándulási emlékek miatt ma is sokan azt gondolják, hogy a múzeumnál unalmasabb dolog a földön nem létezik. Ha ezt tényleg így lenne, akkor Keszthely le is húzhatná a rolót. Keszthely ugyanis nem a hatalmas homokos strandjairól ismert, ellenben több múzeuma van, mint a Balaton összes többi településének, valószínűleg együttvéve is. Ha tehát Keszthelyen jársz, és programot keresel, strandolnál, de beüt az esőnap, akkor adja magát, hogy elmenj valamelyik múzeumba a sok közül. Keszthely látványosság-nagyágyúja a barokk Festetics-kastély, Magyarország egyik legnagyobb kastélya.

Ide valószínűleg minden magyar gyereket elcipeltek már egyszer a szülei vagy a tanárai. Ha csak az ódon bútorokra és a kötelezően felveendő, béna nemezpapucsokra emlékszel, akkor érdemes tenned egy újabb próbát. A kastélyban működő Helikon Kastélymúzeum hagyományos festményes-bútoros-kincses kiállításán túl a folyamatosan (vissza)bővülő kastélyparkban látható pálmaház, hintómúzeum, egy óriási méretű, működő vasúti terepasztal, valamint vadászati kiállítás is. A kastély pincéjében lévő Balatoni Borok Házában pedig kóstolni és venni is lehet, kisebb és kevésbé ismert pincészetek boraiból is. A kastély új vezetése szeretné nyitottabbá tenni az épületet: fel lehet menni a remek panorámával rendelkező toronyba, a kastélykert nyitva, ha csak sétálnál és leheverednél a fűbe. Akinek mázlija van, az pedig magát az igazgatót is elcsípheti, amint elektromos robogóján furikázik a hatalmas park helyszínei közt.

A Balatoni Múzeum a Balaton „hivatalos” múzeuma, legnagyobb attrakciója egy állandó kiállítás, ki nem találnád, a Balaton történetéről. A kiállítás megpróbál mindent bemutatni, ami a Balaton utóbbi párezer évében történt, a kitömött búbos vöcsöktől a török háborúk fegyverein át a sült hekkig minden van. A pár éve felújított tárlat igyekszik megfelelni a kor igényeinek: interaktív kütyük teszik érdekesebbé az ősi fegyvereket és ősi gumimatracokat. A Balatoni Múzeum elsősorban azokat a fiatal apukákat és anyukákat célozza, akik nem akarják az utolsó percüket is feláldozni a gyereknevelés oltárán. Olyan programokat kínálnak, ahol úgy lehet meginni együtt egy kávét a múzeum aulájában, hogy közben a gyerekedet is nyugodtan elhagyhatod, mert épp egy kempingbringán próbálja körbebicajozni a virtuális Balatont, vagy egy képzett múzeumpedagógus szórakoztatja ismeretterjesztő játékokkal.

A múzeum és a mezőgazdaság különösen szerencsétlen kombónak hangzik, mert vitrinbe tett aranypénzeket nézegetni még mindig izgalmasabb, mint kapákat. Keszthely ugyanakkor a magyar mezőgazdász-képzés bölcsője, így adja magát, hogy az egykori tanoda, a Georgikon ősi falai között kiállítás működjön. A Georgikonban működő majormúzeumban is igyekszenek az idők szavára hallgatni.
A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely 2013-ban élménygazdasággal bővült: ha állatsimogatásra, zakatoló gőzgépekre, bejárható, kipróbálható élményekre vágysz, akkor azt itt megtalálod. Állatokat máshol is simogathatsz: Keszthely és Gyenesdiás határában, a Festetics Imre Állatparkban számos Magyarországon őshonos háziállat várja, hogy egy kis füvet vess eléjük. Keszthelyen a nagy múzeumok mellett egy sor kisebb is működik. Van Babamúzeum, Reneszánsz Szexpanoptikum, Nosztalgia és Giccs Múzeum, Horrorárium és Kínzómúzeum, Történeti panoptikum, Játékmúzeum és egy Csigaparlament névre hallgató egység is.

Mielőtt azt hinnénk, hogy a keszthelyi belváros az új Museumsquartier, a trükk az, hogy ezek mind egy helyen, egy érdekeltségben lévő mini kiállítóhelyek, amelyek Keszthely sétálóutcájáról érhetőek el, csakúgy, mint a közelükben lévő két másik magángyűjtemény, a Rádió és Televízió Múzeum, valamint a Cadillac Múzeum, ahol az ország egyik legelszántabb oldtimer-autógyűjtőjének, Garamvölgyi Gyulának az autóit láthatod, sőt ki is bérelheted. Ha pedig édességre vágysz, akkor szintén a kastély közelében találod a Marcipán Múzeum és Cukrászdát, ami múzeum is meg cukrászda is. Ha ennyi múzeum mind nem elég, akkor a főtér sarkán áll a Balaton Színház, ami befogadó színházként és kiállítóhelyként is működik, kortárs képzőművészeti, fotóművészeti kiállításokkal. Ha a klasszikus emlékház-feelingre vágynál, akkor a Keszthelyhez tartozó Szendrey-majorban találod Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az emlékházát, a Petőfi Irodalmi Múzeum minitárlatával. Ha pedig csak légifotókról értelmezhető ősi romok közt szeretsz bóklászni, akkor a szintén Keszthelyhez tartozó, remek nevű Fenékpuszta a jó választás. Itt egy hajdani római erőd romjait találod, továbbá egy madárgyűrűző állomást, aminek betekinthetsz a munkájába.