Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, vagy csak nyeregbe pattannának az enyhe napokon.

Aktív

Offline csekin a Balatonon, avagy Kéktúra pecsétvadászat

A Kéktúra pecsétvadászat azoknak is szolgál izgalommal, akik a Badacsony legmagasabb pontjának panorámája és az őszi illatok szagolgatása helyett éppen a becsekkolásra koncentrálnak. Szóval elindulunk, vadásszuk a pecséteket, legurítunk mellé egy fröccsöt a falu egyetlen kocsmájában, és elmondjuk, milyen a Kéktúra a Balatonon. Első fejezet, Badacsonytördemic-Káptalantóti.

A Kéktúra balatoni szakasza durván véve Keszthelytől Zircig tart. Ha kezdő túrázó vagy, vagy épp csak egy kényelmes, egész napos aktív programot akarsz – netalántán fröccsökkel megtűzdelve –, akkor ezt szépen oszd el 10 kilométeres szakaszokra. A Badacsonytördemic-Káptalantóti útvonal pont ennyi. Ráadásul ha a túrát ottalvással épp szombatra időzíted, vasárnap reggel a híres Liliomkert piacon, fátyolos őszi ködben, kecskesajtok és pálinkák között találhatod magad. De ez már egy másik nap!

Szőlőföldek között

Badacsonytördemicre vonattal érdemes menni, vagy Keszthelyről busszal, pecsétet rögtön a vasútállomáson kaphatsz. Innentől kezdve végig a kék csík jelzését kell figyelni a fákon, de elbambulni nem ajánlott: rögtön a Bujdosók lépcsője felé egy szűk lépcsősor vezet az útról, vigyázó szemedet balra vesd felfelé a hegyen. Ha doppingolni akarsz, vagy előrelátó vagy, és van még hely a táskádban, térj be a Skizo Borházba a srácokhoz, a Szent István utca 44.-be, és zsákmányolj még egy jó rozét, aztán irány a hegy.

Az út szőlőföldek, tanyák, présházak és kertek között vezet, a lábunk alatt falevelek, fejünk felett összeérnek a lombok, aztán a Bujdosók lécsője rögtön az elején kemény kihívást jelent, olyan keményet, hogy kedved támad leülni. Hiába, a 464 lépcsőfok tiszteletet érdemel, meg egyébként is: a Balaton legszebb kilátóhelyei sorban érik egymást.

Lustálkodni ér

Szerencsére a 10 kilométeres útba belefér a bámészkodás, van idő felmászni a Kisfaludy-kilátóra (a Balaton legmagasabb kilátója), és van idő kicsit elmerengeni. Aztán ha valakinek kedve van, letesztelheti a Rózsakő legendáját, igaz, a teszt sikerességét majd csak a jövő mutatja meg.
"Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."

Hegynek fel, hegynek le

A Kéktúráról tudni kell, hogy mindig a nagyobb ellenállás irányába megy, ezért Káptalantóti felé még át kell kelni egy soksávos úton és fel kell mászni a Gulácsra, aztán a lábunk már magától besétál az útba eső Istvándy Pincészet teraszára. Itt egy friss Laza mellett lazulhatunk az aktuális finomság, medvehagymás pesztós kenyér vagy más csemege mellett, miközben lemegy a nap. A következő pecsételőpont a Kert Büfében van Káptalantótiban, ami egy kocsma (természetesen), és ahogy az vidéken lenni szokott az ilyen helyek esetében, este 9-kor zár. Így ha nem akarjuk másnapra hagyni a becsekkolást, a bor után irány a falu, körülbelül fél óra járásra van.

A balatoni Kéktúra közben érdemes nézelődni kisebb szállások és kiadó szobák között, a kis falvakban sokan adnak ki akár egy szobát is, igaz, így viszonylag kicsire zsugorodik a személyes tér. De ez mindegy is, főleg, ha másnap reggel 7-8 felé már a piacon akarsz kezdeni, vagy szeretnéd levadászni azt a pár kiflit, ami a kisboltban található, és ami hatalmas kincsnek számít errefelé!

Hasonló tartalmak

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Aktív

7 könnyű balatoni túra a tél végére

Érdemes kihasználni a hétvégén még tartó februári tavaszt, és meghódítani néhány panorámás magaslatot, végigjárni egy tanösvényt.

Neked ajánlott

A