Kirándulás pszichedelikus rockzenével, levendulafőzés lekvárral, hegymászás bringával. Programajánló azoknak, akik nem zárták el a vizet a nyaralóban augusztus 21-én.

Grape harvest festival in Balatonfüred

A modern borászatokban a szüreteket már kevesebb gombnyomással megoldják, mintha mikrosütőben melegítenéd a tegnapi pörköltet. Viszont hagyományos szüreti mulatságokból maradt még így is. Balatonfüreden pénteken és szombaton kétnapos szüreti mulatságot tartanak. A Szüreti Fesztiválon nem csak felvonulás lesz mazsorettekkel, fúvószenekarral és huszárokkal, hanem a környékbeli pincészetek boraiból is kóstolni lehet. A lényeg meg mégiscsak ez.

Bakony Jazz fesztivál Bakonybélben

Egy kicsit messzebb kell menni a Balatontól, de érdemes. Bakonybélért sok kiránduló rajong, nem beszélve a környéken tanyázó bakonyi indiánokról. A falut és környékét ezért már önmagában is érdemes lehet felkeresni egy kellemes őszi hétvégén.
Szeptember 14-én viszont a jó levegő mellett a jó zene miatt is érdemes Bakonybélt választani. A Bakony Jazz a nevével ellentétben nem csak a félórás nagybőgőszólók rajongóinak szól, a kínálatban lesz a folktól a pszichedelikus rockig sok minden. A szabadtéri koncertek köré ráadásul még borkóstolós-kürtöskalácsos-pónilovas programok is járnak, hogy a gyerekek is remekül szórakozhassanak, míg apu egy pohár borral bólogat a színpad előtt, félvállra vetett farmerdzsekiben.

Levendulás lekvárfőző nap Tihanyban

Aki azt hitte, a levendula csak a szappan, vagy a szekrényben áporodó ruhák illatosítására jó, nagyot téved. Levendulából szörpöt, vagy olajat is csinálnak, most hétvégén pedig lekvárt fognak főzni belőle Tihanyban. Szombaton délelőtt a Régi Idők Ízei levendulás lekvárfőző napon várják azokat, akik kitörnének a barack-ribizli-eper háromszögből, és nem a saját konyhájukat akarják plafonig összekenni ragacsos lekvársziruppal.
A Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben tapasztalt séfek segítenek a főzőcskézésben, lesz néptánc, és receptverseny eredményhirdetés is. Meg jó sok levendula.

Száguldás menetrend szerinti gyorshajóval

A héten avatták fel a Balatoni Hajózási Zrt. legújabb hajóját, a Hunort, amivel az eddigi lomha motorosoknál jóval gyorsabban lehet hajókázni a Balatonon. A luxus motorcsónak-kinézetű Hunor (a címlapfotón látható) már forgalomba is állt. Testvérével, a Magorral az őszi menetrendben, október 6-ig szombatonként hordják az utasokat körjáratban, Siófok, Balatonfüred és Tihany között.

Légy a hegyek királya biciklisverseny, Keszthely - Szent György-hegy

Már egyszer kitárgyaltuk, hogy annál kevés hangulatosabb dolog van, mint átbiciklizni a Szent György-hegy lejtőin, egy nyári alkonyon, Tapolcáról Vonyarcvashegy irányába. Ennek az őszi verzióját most bárki kipróbálhatja szervezett keretek között szeptember 15-én, vasárnap.
A rajt a keszthelyi Libás strandnál van, innen kell Balatongyörökön át feltekerni a Szent György-hegyre, a Tarányi pincénél fújni egyet, aztán vissza Balatongyörök irányába. A táv 65 kilométer, szóval a jó kondi és a jó bicaj sem árt.

Széchenyi István emlékverseny, Balatonfüred-Tihany

Ha nem jön be a levendulafőzés Tihanyban, vagy a füredi Szüreti Fesztivál mazsorettparádéja, akkor még mindig lehet bámulni a partról a vizet. És most lesz is miért. Szeptember 14-én az egyik legfontosabb balatoni vitorlásversenyt, a Tihanyi-félszigetet megkerülő Széchenyi István-emlékversenyt rendezik meg.
A verseny – ami egyszerre három címért megy – Balatonfüredről rajtol szombaton délelőtt, és estig tart. Ezalatt egy másik vitorlásverseny is zajlik: a Finn Masters Európa Kupát szintén a Tihanyi-félsziget környékén rendezik szeptember 11-től vasárnapig.

Fürdés a Balatonban