Száz bor Keszthelyen, nyolc film Siófokon, párizsi sci-fi könyvek borítói Tihanyban, budai borok Balatonfüreden. Programajánló az első téli balatoni hétvégére.

Hungarikum bormustra, Keszthely

A keszthelyi Balaton Színházban hatvanhét féle szőlőből készült százféle bort lehet megkóstolni szombaton este. Ez elég egyértelmű ajánlat, de ezen felül ezek a borok magyar eredetű, vagy nemesítésű fajtákból valóak, és egy részük kereskedelmi forgalomban nem is kapható. A kóstolás mellé talpalávaló is lesz: többek közt a Cimbaliband fújja-húzza-harmonikázza.

Brains, Péterfy Bori, DJ Palotai, Veszprém

November 29-én a Brains tolja a riddimeket a veszprémi Expresszóban. Sajnos a nagy érdeklődésre való tekintettel ide már elfogytak a jegyek. Másnap viszont Péterfy Bori és zenekara lép fel ugyanott. A koncert után pedig a hazai dj-szakma nagyöregje, DJ Palotai pakolgatja a lemezeket. Az egy hónapja újranyitott Expresszó klubban folyamatosan koncerteznek a magyar popzene népszerű szereplői, ha napközben is Petőfi rádiót hallgatsz, akkor érdemes figyelni az Expresszóra.

Mozart szíve, Veszprém

Péterfy Borival egy időben egy másik ismert szerző, Mozart is hallható lesz Veszprémben. A Mozart szíve (Bastien és Bastienne) - „táncoperácska” egy felvonásban című táncprodukció a neves bécsi mester zenéjén alapszik, Krámer György koreográfiájával. A veszprémi Pannon Várszínház előadását a következő hetekben még többször is megismétlik, ha valaki mégis inkább Péterfy Borit választaná szombaton.

Romtúra a Balaton-felvidéken

A hideg és napos idő kiváló a túrázásra, a Balaton-felvidék templomromos hegyvölgye pedig kiváló helyszín ugyanehhez. A kettőt egyesíti a vasárnapi 30 kilométeres teljesítménytúra, ami reggel fél nyolckor indul a zánkai Zizi pizzériától, és ugyanoda is tér vissza. Közben pedig érinti a Hegyestűt és számos templomromot.

Csernus Tibor-kiállítás, Tihany

A Balaton-felvidék mindig is népszerű volt a művészek között, így nem véletlenek a nagyvárosok galériáihoz méltó kiállítások sem errefelé. A Budapesten befutott Kogart galéria a közelmúltban Tihanyban nyitott fiókot, aminek már az épülete is külön figyelmet keltett. Mi viszont az egyik kiállítást ajánljuk. Csernus Tibor festőművészt sokfelé ismerték és elismerték a világban festményei miatt. Közben viszont Párizsban élve sci-fik, krimik és másféle könyvek borítóit is tervezte: ezekből a műveiből látható kiállítás a Tihanyi Bencés Apátság alatt lévő Kogart-házban.

Rókusfalvy Pál beszélget és borozik, Balatonfüred

Rókusfalvy Pál rádiós volt és borosgazda lett, így nyilván nem esik neki nehezére beszélgetni a borokról. Ezt a képességét a balatonfüredi Kredenc borbisztróban fogja megvillantani szombat este, ahol a borokról, a falusi turizmusról meg mindenféléről fog csevegni a tisztelt közönséggel. A beszélgetés kötetlenségét a Rókusfalvy-birtok borai és sonkái biztosítják. Asztalt foglalni érdemes!

Filmfanatikusok éjszakája, Siófok