Négycsillagos designhotel a minimalizmus és a bor jegyében, a Badacsony-hegy lábánál. A közelmúltban nyílt Bonvinoban a jó értelemben vett IKEA-hangulat garantált, de a borhotelségen lenne még csiszolnivaló.

Badacsony titkos svéd befolyás alá került: az egyik ismert borászat, a Villa Sandahl svéd kézben van, a település 2011-ben nyílt négycsillagos hotele, a Bonvino pedig pont úgy néz ki, mint mikor valamelyik svéd IKEA-tervező csővázas székek helyett borhotelt tervez a Balaton északi partjára. Se rikító színek, se gipszkarton szegélyek, csak halvány árnyalatok, nyers beton és minimalista design. A budapesti Geppetto stúdió tervezői a népi-urbánus ellentétet is feloldották, hiszen választhatunk, hogy modern vagy rusztikus típusú szobákban akarjuk-e álomra hajtani a fejünket. A barátságosság-faktort a Bonvino mérete is növeli. A hotel összesen 48 szobával működik, nem fogunk elveszni a folyosók és emeletek között. A kerttel övezett hotel kívülről sem lóg ki a tájból. A Bonvino stíluselemeiben nem csak Kisfaludy Sándor szerelme, Szegedy Róza badacsonyi házának boltívei köszönnek vissza, de az épület előtt álló Tourinform iroda hetvenes évekből ottfelejtett épülete is.

A Bonvino elhelyezkedése pazar. A hotel gyalog egy percre van a hajóállomás-vasútállomás-főtér csomóponttól. Panorámáért ugyan másznunk kell még fölfelé, de cserébe az erkélyről élvezhetjük a vonatfüttyös, jegenyefás Balaton-parti hangulatot. És így sem kell sokat gyalogolni, ha borospincékre vágyunk, vagy akár az Egry József-emlékházat akarjuk látni. "Se rikító színek, se gipszkarton szegélyek, csak halvány árnyalatok, nyers beton és minimalista design"

A Bonvino Magyarország első bor- és wellness szállodájaként hirdeti magát. Az utóbbi medencét, jacuzzit, szaunát és gőzfülkét takar, ami mellé azért egy jó konditermet elbírtak volna az izmaink. Viszont a borhotelség leginkább csak a túlpörgetett boros dizájnelemekben erős, úgymint borospalack-lámpák vagy a borkészítés folyamatát bemutató krétarajzok. Helyi borokat természetesen lehet kapni, de a badacsonyi szőlők közvetlen közelében az lenne a meglepő, ha nem lehetne.

Konferenciázásra ideális hely a Bonvino, mivel két összenyitható terem, köztük egy két emelet belmagasságú is rendelkezésre áll. A nagyterem falát borító hatalmas Balaton térkép-festmény pedig remek dekorációnak ígérkezik bármilyen reprezentatív eseményhez.
A négy csillaghoz étel is dukál, de ottlétünk alatt ebben nem nyújtott túl sok különlegeset a Bonvino. A Cerbona müzlivel nincs probléma, de sajtokból, pékárúból el bírtunk volna viselni valami helyit is, habár ez nem feltétlenül a hotel hibája.

Pro

Pro: A Bonvino úgy modern, hogy hiányzik belőle a fárasztó rongyrázás, és úgy szálloda, hogy hiányzik belőle a rideg szállodaság. Érdemes reggel lemenni a medencékhez, és a jacuzziból bámulni kifelé a parti nyárfasor irányába. Családoknak és borkedvelő managereknek is ajánlott.

Kontra

Kontra: Számunkra nem derült ki, hogy a Bonvino a boros dizájnon kívül mitől borhotel. Legalább egy jó borbár elkelt volna. A kiváló ötlet és megvalósítás mellé pedig hasonló színvonalú fenntartás dukálna, a fugázást javító mester falon hagyott kéznyoma helyett.