Badacsony egyáltalán nem csak a bazársorról és a nem túl friss lángosról szól. Körbejártuk a környéket a legjobb helyek után kutatva, és segített nekünk Laposa Bence, a Balatoni Kör egyik vezérarca is, aki nem mellesleg egy Badacsonyban élő fiatal borász. Mint kiderült, a Kisfaludy-háznál, jó boroknál és a messze földön híres panorámánál itt jóval színesebb lehetőségeink vannak: lakhatunk hostelben, ehető virágokkal és gyógynövényekkel teli salátát ehetünk, de egy jó keszegért is csak Szigligetre kell átugrani.

A sikeres fiatal borász, Laposa Bence számára Badacsony a világ közepe. A Laposa Borbirtok teraszáról szemlélve a lélegzetelállító panorámát ebben nem is találunk semmi rendkívülit. Bencét a szőlőn túl most már a Balatoni Körrel kapcsolatos teendők és tervek is a környékhez kötik. Egyáltalán nem tartja megvalósíthatatlannak az egész évben minőségi szolgáltatókkal "nyitva tartó" Balaton ötletét. A fejlődés már elindult, csak nyitott szemmel kell járnunk a környéken. Így hát rábíztuk magunkat lelkes kalauzunkra, és az ő segítségével raktuk össze badacsonyi útitervünket.

Badacsonyi éjszaka

Nem meglepő, viszont tény, hogy a Talpolcai-medence legmagasabb tanúhegyeként a Badacsony tele van emelkedőkkel. Hegyre fel és le, ami önmagában is izzasztó vállalkozás, a hátizsák már igazán nem hiányzik hozzá. Így a badacsonyi túrát érdemes a szálláskérdés eldöntésével és a csomagok lepakolásával kezdeni. A kínálat széles, de szerencsére már az alacsonyabb árkategóriában is találunk kifejezetten igényes megoldást.

Patent Hostelbe érdemes jó előre bejelentkezni, mert egyelőre csak négy szoba áll rendelkezésre. Fiatalos, modern szállás, minden szobához külön fürdő és egy közös teakonyha tartozik. A hatalmas, puha kanapékkal és színes lampionokkal felszerelt terasz ideális az éjszakába nyúló közös borozáshoz és grillezéshez. A hostelt egy másik Bence, az éjszakai életben DJ Sosemvolt néven futó Molnár Bence üzemelteti, így ha szépen megkérjük, a zenei aláfestés is garantált az estéhez.

Középáras kategóriának számít az Óbester Panzió, amely két apartmannal és nyolc letisztult stílusú szobával várja vendégeit. Laposa Bence szerint a magyar-svéd pár által üzemeltetett vállalkozás fő vonzereje a kétszáz éves, hűvös épület és az oázisszerűen kialakított zárt udvar. A panzióban grillétterem is működik, ahova a szállóvendégeken kívül is bárki betérhet. Az Óbester csupán kőhajításnyira fekszik Badacsony központjától, innen gyalogosan is kényelmesen megközelíthető minden. A közeli Villa Sandahllal való együttműködés révén az Óbester vendégei vacsora után még át tudnak menni egy minőségi borkóstolóra, és ez fordítva is igaz, a svéd tulajdonú Villa Sandahl szállóvendégeit is szívesen várja az Óbester étterme.

Tekergés Badacsonyban

Ha végre lepakoltunk, kezdődhet a túra. Bence kicsit óvott minket tőle, de azért mi mégis belevágtunk a száguldó hegyi taxizásba. Szanaszét fújt hajfürtök, a nyitott utasterű kocsiban sikítva kapaszkodó utasok - ez az igazi hegyitaxi-feeling. Praktikus igénybe venni a Kisfaludy-házig, de legalábbis a Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeumig, ha a híres panoráma mellett egy kis kultúrát is be akarunk iktatni a programunkba. Apropó múzeum, ha vásznakon is viszont akarjuk látni a balatoni színeket, ugorjunk be Egry József festőművész Emlékmúzeumába is.

Sok a pince, de kevés a jó bor

A jó pincék ajánlása igazán Laposa Bence asztala, aki természetesen a környék összes kisebb-nagyobb borászatának, pincéjének minden zegét-zugát ismeri. A Kisfaludy-házig vezető hegymeneten lépten-nyomon családi pincékbe botlunk, de ha valóban jó bort akarunk kóstolni, ne itt csillapítsuk az alkohol iránti olthatatlan szomjunkat. Bence a Laposa Borbirtokon kívül az Istvándy Pincészetet, a Németh Pincét és badacsonytördemici Skizo Borászatot ajánlja. Utóbbi fiatalos, könnyed borait mi is nagyon megkedveltük az éjszakába nyúló beszélgetés során. A családi ház elejében kialakított fiatalos arculatú üzlet és árnyas terasz Tördemic közepén akkor is éppen tele volt a kóstolás öröme miatt kifejezetten vidám arcokkal, amikor mi ott jártunk.

Ebéd Badacsonyban, vacsora Szigligeten

A badacsonyi hegyről mi gasztrovonalon a Szeremley Borházat ajánljuk. A balatoni panoráma adott, a terasz sűrű szőlőlugasa pedig még rekkenő hőségben is kellemes klímát biztosít. A hagyományos magyaros ízeken az étterem melletti kis kertben termesztett ehető virágok és a gyógynövényekkel kevert saláták csavarnak egy nagyot. Azért természetesen Laposa Bence ajánlatát is figyelembe vettük, és ellátogattunk egyik kedvencébe, Bakos Attila családi vendéglőjébe Szigligeten. A megbízható, szintén magyaros ízeket kínáló étteremben a valóban családias hangulat fogott meg minket a legjobban. A falak tele képekkel, balatoni művészek festményeivel és sok-sok könyvvel a polcokon. Bizonyára a meghitt hangulatért és Bakos Attila figyelmességéért járnak ide évek óta művészek és miniszterek egyaránt. Ha pedig már Szigligeten járunk, Oszi bácsi keszegsütödéjét sem szabad kihagyni: paprikás liszt, kenyér és dabasi kovászos uborka egy a vendég által kiválasztott keszeghez. Ennél több nem is kell.

Szabadidő Badacsonyon túl

Ha mozogni akarnánk, akkor Bence szerint érdemes rászánni húsz percet a kocsiútra, és meg sem állni a vonyarcvashegyi vízisí- és wakeboardpályáig. A badacsonyi kalóriadús borok és ételek után valószínűleg mindenkinek jól eshet egy kis mozgás.

De azért a kevésbé aktív sportolók és romantikázni kívánó párok számára is van egy ajánlatunk. A badacsonyörsi Folly Arborétum terebélyes fái és különleges virágai között akár egy pohár borral a kezünkben is sétálgathatunk, hiszen a hegyoldalba épített családi arborétumhoz külön borászat is tartozik. Ha pedig már így belejöttünk a kirándulásba, a Badacsonyon is érdemes a csúcsra törni, mert a Kisfaludy-kilátónál magasabbat a Balaton környékén sehol sem találtok.