Utazz vissza térben és időben az egykori Mafilm Üdülőben, mai nevén Bagira Panzióban, ahol a hamisítatlan retro feelingen kívül gördeszkával, árnyas lugassal és ingyenes transzferrel várnak.

Az egykori Mafilm Üdülő, mai nevén Bagira Panzió már hosszú évek óta a Bokker család tulajdonában van. A balatonföldvári panzió vezetését idén vette át édesapjától Bokker Katalin, akinek rengeteg terve van a mára már kevésbé modern, de annál autentikusabb épülettel.

A Bagira Panzió Balatonföldvár Szántódhoz közelebb eső részén található, nem messze a 7-es úttól, illetve a balatonföldvári és a Szántód-Kőröshegy vasútállomásoktól, ahová a transzfert Katalinék ingyenesen biztosítják.

Katalin, ahogyan sokan mások is a 80-as, 90-es években, itt, a Balatonnál töltötte a nyarakat. Ágyakat húzott, reggelit és vacsorát szolgált fel, mosogatott, takarított a családi által üzemeltetett panzióban. Még a szilveszteréjszakákat is itt töltötte.

Akkoriban még rengeteg német járt a Balatonhoz télen is, a panzió ablakain csorgott le a pára, miközben Katalin csapolta a söröket a mulatozó germánoknak. Inkább a barátaival töltötte volna az estét, Budapesten.

A panzió ugyan nem sokat változott, Katalin álláspontja azonban igen. Idén tavasszal például kifejezetten izgatottan várta, mikor pakolhatja fel végre a családot meg a kocsit, és mikor indulhatnak végre Balatonföldvárra. A panzióval járó, azóta folytonosan gyarapodó munka sem tántorítja immár vissza. Sőt azt szeretné, ha a teleket is újra itt lehetne tölteni.

Katalin édesapja, aki eddig vezette a Bagirát, nem sokat változtatott. Az épület bizonyos részei modernizálásra várnak, viszont a gyakorlatilag érintetlenül maradt “balatoni szoci feeling”-ből jó lenne, ha maradna – mondja Katalin.

Ott van például a hatalmas, üveggel és kívülről árnyas fákkal körbevett társalgó. Linóleumpadló, kényelmes fotelok, meg egy hatalmas napozóterasz is tartozik az emeleti folyosó végén található közösségi helységhez.

Hatszög alakú ülőkék, barna és krémszínű függönyök és a különféle helységeket jelző, eredeti feliratok vezetnek vissza a szocializmus és gyermekkorunk emlékeibe.

Aztán van egy hátsó bár is, sörcsappal, üdítő automatával és rexasztallal – ezek közül sajnos jelenleg egy sem üzemképes, de ha Katalinon múlik, ez nem sokáig marad így. Szeretné működésbe hozni a bárt is, ahogyan a fűtést is. Ez bele fog telni 1-2 évbe, de addig is van bőven mit csinálni.

A kert éppen pompázik, tipikus balatoni placc: ősfákkal és rózsákkal, meg az ezek közt meghúzódó, elmaradhatatlan hintaágyakkal, amelyek a vendégek kedvencei, nem véletlenül.

Az étkező is a kertben van, árnyas lugassal, terméskő fallal, fekete-fehér pepitás járólappal, egyszerű faasztalokkal. Rálátni a rózsákra, a szökőkútra és a gyereksarokra.

Katalin a saját gyerekei játékait a lépcsőnél tárolja, bárki használatba veheti őket. Lehet gurulni rollerral, biciklivel, a két, különböző méretű gördeszka pedig egyértelműen a legizgalmasabb alternatíva.

Akár ezek valamelyikével, akár gyalogosan is csak pár perc a balatonföldvári Keleti Strand. A belépés ingyenes, van 2 strandröpi-, illetve közvetlen mellettük egy strandkézilabda pálya is, vízi csúszda, trambulin, gyermekanimáció , de a Balaton egyik legjobb szörfiskoláját is itt találod.

Nagy melegben innen kajakokkal, SUP-pal, szörffel vagy kis vitorláshajókkal tudod felfedezni a környékbeli nádasokat, vagy éppen átugrani egy csésze teára a sajkodi teaházba. 

A környéken egyébként sok a gyalogos és biciklis túraútvonal, így szezonon kívül is van mit csinálni. Mi például biztosan bevennénk a Kereki várat, közben útba ejtve a Kőröshegyi Völgyhidat, ahol nemsokára egy kitűnő panorámával rendelkező kávézó is megnyílik.